• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Röportajlar
  • Gündem
  • Genel
  • Ekonomi
  • Politika
  • Dünya
  • Yerel
  • YAZARLAR
  • Spor
  • Kültür-Sanat
  • Bilim ve Teknoloji Eğitim Asayiş Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. 33 farklı ton balığı markası incelendi! Konserve balıktan eldiven parçaları çıktı: Hormonları da bozuyor, kanser de yapıyor
Genel
Yayınlanma: 27 Aralık 2022 - 13:28
Güncelleme: 27 Aralık 2022 - 13:52

33 farklı ton balığı markası incelendi! Konserve balıktan eldiven parçaları çıktı: Hormonları da bozuyor, kanser de yapıyor

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, Türkiye pazarından 7 üreticiye ait 33 farklı ton balığı markasında yaptığı araştırmada, tüm örneklerde en az bir mikroplastik partikülüne rastladıklarını açıkladı. Gündoğdu, bazı örneklerin içerisinde çalışma esnasında kullanılan eldivenlerin parçalarına rastladıklarını, hormon bozucu ve kanserojen etki yapan kimyasallar içerdiğini ifade etti.

Genel
27 Aralık 2022 - 13:28
Güncelleme: 27 Aralık 2022 - 13:52
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
33 farklı ton balığı markası incelendi! Konserve balıktan eldiven parçaları çıktı: Hormonları da bozuyor, kanser de yapıyor
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, işlenmiş deniz ürünlerindeki mikroplastiklerin varlığını saptamak için Türkiye pazarında yer alan 7 üretici firmaya ait 33 farklı ton balığı markasını incelemeye aldı. Gündoğdu, laboratuvar ortamında ışık mikroskobu ve mikro-raman mikroskobu kullanarak ton balıklarını inceledi.

Denizdeki balıkların mikroplastik tükettiği konusunda daha önce çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Doç. Dr. Gündoğdu, "İşlenmiş deniz ürünlerinde de kirlilik olabileceği hipotezi üzerine Türkiye'de bu durumun hangi boyutta olduğunu anlayabilmek için 7 ayrı üreticiye ait 33 farklı ton balığı markası topladık. Bunların içerisindeki mikroplastik varlığını inceledik. Miktar olarak dünyadaki örnekleriyle kıyaslandığında az olsa bile her bir ton balığı kutusunun içerisinden en az bir tane mikroplastik olduğunu tespit ettik. Sonuçlar, paketleme ve üretim süreçlerinin mikroplastiklerin ana olası kaynakları olduğunu gösterdi" diye konuştu.

AMBALAJDA PLASTİKTEN UZAKLAŞILMALI

Ton balıklarının içerisinde tespit edilen plastik kirliliğinin çoğunlukla paketlemeden kaynaklandığına dikkat çeken Doç. Dr. Gündoğdu, şöyle devam etti: "Ambalaj malzemelerini ayrıca analiz ettiğimizde ton balığının içerisinden çıkan mikroplastiklerin yapısının, özellikle metal ambalajların iç yüzeyinin kaplanmasında kullanılan malzeme ile aynı yapıda olduğunu gördük. Ambalajda plastikten uzaklaşmak, çevre ve insan sağlığına zararı olmayan malzemeler kullanılmak gerektiğini bir kere daha ortaya koyan bir çalışma oldu. Plastiğin üretimi esnasında kullanılan kimyasallar bu ambalajlardan kaynaklı olarak gıdaya temas edebiliyor. Benzer şekilde denizden avlanıp üretilen işlenmiş deniz ürünlerinde denizden kaynaklanan mikroplastik kirliliği de olduğunu söyleyebiliriz. Buradaki temel problem, plastiğin yoğun olarak üretiliyor ve kullanılıyor olmasıyla ilişkilidir.”

HORMON BOZUCU VE KANSEROJEN ETKİ YAPIYOR

Çalışma ortamının da önemli bir kirlenme kaynağı olduğunu dile getiren Doç. Dr. Gündoğdu, bazı örneklerin içerisinde çalışma esnasında kullanılan eldivenlerin parçalarına rastladıklarını ifade etti. Doç. Dr. Gündoğdu, bakteriyel ve mikrobiyolojik açıdan hijyene dikkat edildiği kadar aynı zamanda mikroplastik açısından da ortamdaki temel bulaşı kaynaklarının elimine edilmesi gerektiğini anlattı. Plastiklerin aynı zamanda hormon bozucu ve kanserojen etki yapan kimyasallar içerdiğini vurgulayan Doç. Dr. Gündoğdu, bu durumun da insan sağlığı üzerinde çeşitli sorunlara yol açabileceğini kaydetti.

Mynet

 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Ekrem İmamoğlu'nun X hesabına erişim engeli gelmişti! Dilek İmamoğlu'dan tepki:
Ekrem İmamoğlu'nun X hesabına erişim engeli gelmişti! Dilek İmamoğlu'dan tepki: "Milletin iradesi, gerçekler ve vicdanlar susturulmaya çalışılıyor"
Bakan Kurum'dan 'Kentsel dönüşüm' çağrısı!
Bakan Kurum'dan 'Kentsel dönüşüm' çağrısı! "Deprem siyaset üstü bir konu" diyerek vurguladı: "İstanbul'un dönüşümünde tüm belediyelerimizi paydaş olarak görüyoruz"
Sosyal medyadan duyurdu! DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen partisinden ayrıldı
Sosyal medyadan duyurdu! DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen partisinden ayrıldı
Sürücüler dikkat! Ankara Emniyet Müdürlüğü duyurdu: 23 Nisan'da Başkent'te bazı yollar trafiğe kapatılacak
Sürücüler dikkat! Ankara Emniyet Müdürlüğü duyurdu: 23 Nisan'da Başkent'te bazı yollar trafiğe kapatılacak
Son Haberler
Ekrem İmamoğlu'nun X hesabına erişim engeli gelmişti! Dilek İmamoğlu'dan tepki:
Ekrem İmamoğlu'nun X hesabına erişim engeli gelmişti! Dilek İmamoğlu'dan...
Bakan Kurum'dan 'Kentsel dönüşüm' çağrısı!
Bakan Kurum'dan 'Kentsel dönüşüm' çağrısı! "Deprem siyaset üstü...
Sosyal medyadan duyurdu! DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen partisinden ayrıldı
Sosyal medyadan duyurdu! DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen...
Sürücüler dikkat! Ankara Emniyet Müdürlüğü duyurdu: 23 Nisan'da Başkent'te bazı yollar trafiğe kapatılacak
Sürücüler dikkat! Ankara Emniyet Müdürlüğü duyurdu: 23 Nisan'da...
Ege Ulaşım’dan 23 Nisan’a anlamlı kutlama
Ege Ulaşım’dan 23 Nisan’a anlamlı kutlama
Bakan Koca duyurdu: 7 Ocak'tan önce ilan edeceğiz
Bakan Koca duyurdu: 7 Ocak'tan önce ilan edeceğiz

Ana Sayfa
Röportajlar
Gündem
Genel
Ekonomi
Politika
Dünya
Yerel
YAZARLAR
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Asayiş
Çevre
Köşe Yazarları
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Spor
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Egeningazetesi / Egenin gazetesi

Yazılım: Tumeva Bilişim