Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, belediyeye ait Akvaryum Kafe'de 3,5 yıl sunumu yaptı. Hayata geçirilen projelerini anlatan ve "Çiğli artık başka bir Çiğli" diyen Gümrükçü, "Çiğli’de bin 300 gün, sloganı ile hayata geçen projelerini anlatan Gümrükçü, 3,5 yılda Çiğli özelinde bazı değişiklikler oldu, bir kısmı göründü bir kısmı görünmedi ama görülecek. Biz 2023 yılını hedef almıştık. Gerçekten Çiğli’de yaşanan değişimi somut bir şekilde göreceğiz. 2023 yılı daha büyük değişimlerim yılı olacak, 2019’de İzmir’in kalbi Çiğli dedik 2020’de Çiğli ayağa kalkıyor dedik. Belediye ekonomi işi kendi ayakları üstünde durmayan belediye satın alma, ihaleye, park yapamaz, çalışanın ücretini ödeyemez, önce gelir kaynaklarını arttırmak adına bir gelir arttırma çalışması başlattık. Şu an İzmir belediyeleri arasında nüfus başına düşen gelirde birinciyiz" dedi."GELİRİMİZİ ARTIRDIK"
Biz 2019 yılında belediyeyi aldık, 2018 yılında belediyenin geliri 166 milyon liraydı. 2022 yılı henüz tamamlanmamış haliyle gelirimiz 476 milyon liraya çıkmış durumda. Bu ciddi bir artış. 2021 yılında da gelirimiz 321 milyon liraydı. Bu yılı 480 milyon ile kapatacağız diyebiliriz, 480 milyon lirayla kapattığımıza göre yüzde 50'ye yakın gelir artışımız var ama bu ekonomik kriz, artan maliyetler bizi de ciddi anlamda yordu. Rakam artışını enflasyonla kıyaslandığınızda artan gelirimiz gerilemeye maruz kaldı. Çiğli Belediyesinin başarılı olasının sırrı belediyemizdeki ekonomik gelişmedir."MAAŞI 3 KATINA ÇIKARDIK"
Personel sayısı belediyeyi aldığımız durumla aynı sayıda, personeli artırmadan daha verimli kullandık. Maaş gideri biz belediyeyi aldığımızda 6 milyon liraydı, şu an 18 milyona çıktı, 3 katına çıktı.“150 MİLYON BORÇ ÖDEDİK”
Geçmişten gelen birçok borcun ödendiğini kaydeden Başkan Gümrükçü, “Geçmişten gelen krediler mesela şantiye binası iller bankasından çekilen kredi ile yapılmış, tamamı ödendi, 150 milyonun üzerinde bir borç ödedik, buda gelir arttırmadan yapamayacağımız işlerden. 10 tane yeni müdürlük kurduk, 80 milyon civarı bir bütçe aktardık. 100’ün üzerinde personeli bu müdürlüklere kaydırdık. 10 yeni müdürlük vatandaşa verilen hizmette artış demek. Aynı zamanda hizmetlerin vatandaş katında arttırılması derinleşmesi demek. Bilgi İşlem Müdürlüğü, Sosyal İşler müdürlü, İklim Müdürlüğü, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, Kadın Aile Müdürlüğü, Yapı Kontrol Müdürlüğü, Kentsel Tasarım Müdürlüğü gibi 10 tane müdürlük açtık. Şu an sadece Kentsel Tasarım Müdürlüğü aktif değil. 2023 yılında bir görevlendirme ile aktif hale gelecek ve tüm yapılacak yatırımların projelendirilmesi sağlanacak” dedi.“İŞ’TE ÇİĞLİ İLE SADECE 1 YILDA BİN 247 KASIN İSTİHDAM EDİLDİ”
Dijitalleşen çağa dolayısıyla bunu geliştirmek adına İŞTE Çiğli uygulaması başlattık. Kariyer firması ile anlaşarak bir portal oluşturduk, bu site üzerinden takip ediyoruz. 1 yıldır bin 247 tane sadece kadını istihdam etmişiz. Şu an belediyenin e devlet entegrasyonunu yaptık beyanname veriyoruz."DİJİTALLEŞMEDE ÖNCÜYÜZ"
Çiğli'de dijital devrim yapıldığını anlatan Gümrükçü, "Dijital imar ruhsatını hayata geçirdik. Çiğli konut hareketliliğinin yüksek odluğu bir yer. Bankaya gittiğinizde kredi çekmek için eksperler belediyeye geliyor ve inceleme 3-5 ay sürüyor. Biz e-ekspertiz uygulamasına başladık, bu Türkiye'de sadece 10 belediyede var, biri bizim. Eksperler belediyeye gelmeden tüm işlemlerini yapabiliyorlar. 2023 yılında dijital Çiğli'yi de devreye alacağız, altyapısını bitirdik. İnşaata esas resmi evrak durumunu vermeye başlayacağız. Coğrafi bilgi sistemleri birimini kurduk, elimizdeki tüm verileri harita üzerinden görebiliyoruz. Altyapı koordinasyonunu da dijital ortama aktaracağız. Bu hizmet kalitesini artıran bir çalışma oldu. Dijitalleşmede de öncüyüz diyebilirim" ifadelerini kullandı.“DEVRİM DİYEBİLECEĞİMİZ BOYUTLARA ULAŞTIK”
Bugün beraber yatırımları gezeceğiz, ciddi anlamda yol yatırımı yaptık, asfalta geri de kalmış olabiliriz, asfalt üretimimiz yok ama beton, parke taş, yol anlamında bundan önceki döneme göre hatta birçok İzmir belediyesine göre devrim diyebileceğimiz boyuta ulaştık. Yılsonuna kadar 300 bin metre kare yol, parke taşı ile yılı bitireceğiz. Bu da geçtiğimiz 5 yılın 3 katı anlamına geliyor. 2023’ün sloganı ‘temizlik gülümsetir’ olacak. Bu amaçla birkaç çalışma yaptık, yeni nesil çöp konteynırları aldık bunların hacmi de büyük, bir tane konteyner şu an 25 ile 30 bin lira bunu taşıyan araç minimum 5 milyon TL, 250 tane aldık ve koyduk 10 milyon civarında sadece çöp konteynerin yatırım yaptık şu an 400 tane var 500-600’eçıkarsak büyük bir temizlik olacak. Sabit süpürgeci şu an ilçemizde 32 hedefimiz 40 ve 26 mahallemiz var her mahalleye bir bazı büyük mahallere de 3 veya 4 süpürgeci koyarak daha temiz ilçe olacağız”“ÇİĞLİ’DE DEVAMLI KENTLEŞEN BİR İLÇE”
Hayvan dostu bir belediyeyiz insan nüfusunun yüzde 10’nu kadar sokak hayvanı var buda 21 bin olur 15 bin 573 sokak hayvanının ulaşıp tedavi etmişiz. Bu şu demek tüm sokak hayvanlarına ulaşmamıza ramak kalmış bu anlamda 2023’ te veteriner işleri de gelişecek.Çiğli inşa halinde bir kent ve devamlı bir inşat var imar ruhsatı da bu nedenle önemli 2022 yılının Aralık ayı hariç 694 ruhsat kesmişiz, kriz ortamında bile Çiğli kentleşme anlamında büyümeye devam ediyor. Birçok noktada kentleşme sorunu var Güzeltepe , Köyiçi, Balatçık gibi Balatçık İmar Planlrı Büyükşehir’e gitmek üzere. Köyiçi bitti yurttaşlar ile toplantı yaptıktan hemen sonra gerekli başvurular Büyükşehir’e sunulacak."PARK SAYIMIZI 246'A ÇIKARDIK"
Araç filosunun güçlendirildiğini ve park sayılarının artırıldığını aktaran Gümrükçü, "Ekipmanımızı artırdık, 6 otobüs aldık 7. otobüsümüz büyükşehrimizden geliyor, 1 ambulans, 1 kepçemizi belediyemize kazandırdık. Araç filomuz eskidi. 2023 yılında yatırım hedefimiz var. Parkları sadece dinlenme alanı değil, spor yapılan, sosyalleşilen, çocukların oynadığı, yazın klima açacağına insanların serinlediği alanlar olarak görüyoruz. Dar gelirli insanlarımızın yaşam alanı olarak görüyoruz. 64 parkımızı yeniledik, 18 yeni park açtık, 22 tane daha parkımız hazır, bunları da açmaya devam edeceğiz. Yüzde 128 oranıyla parkları artırdık. İlçemizde bulunan park sayısı 192'den 246'ya çıktı. 5 yıllık görev sürecimizde 60 tane sıfırdan parkı hizmete açma sözümüz var, onu yerine getirmeye çalışıyoruz" dedi."ÇİĞLİ DENİZLE BULUŞUYOR"
"Çiğli'yi denizle buluşturacağız" vaadini hatırlatan Gümrükçü, "2023'de tramvay çalışmasının içinde bir köprü var, o köprü tramvayın yanı sıra Çiğlileri de taşıyacak, içinde bisiklet ve yaya yolu da olacak. Çiğlililer yürüyerek sahile ulaşacak. Bakanlığa yaptığımız başvuruda 30 metrelik bir yeşil alan , yani rekreasyon alanı var. 2023'te Bakanlıktan olumlu haber bekliyoruz. Ovatepe ve Güzeltepe kentsel dönüşümde görüşmeler sürüyor, Güzeltepe kentsel dönüşümü çok yakın, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce temel atmasını Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayımızla yaparız.“SOSYAL BELEDİYECİLİKTE İDDİALIYIZ”
Katılımcılık bizim için çok önemli, biz bir toplantı yapıyoruz bazen bu bilimsel anlamda oluyor, uzmanlardan taraflardan aldığımız verilerle bir eylem planı oluşturuyoruz ve arada konunun muhatapları ile birebir personelimiz saha çalışması yapıyor. Buna sosyal haritalama çalışması diyebiliriz. Tüm engelli vatandaşların bire bir kapısı çalınarak, engelli durumu tespit edilerek eksikleri ortaya kondu. Onları temin ederek eksiklerini gidermeye çalışıyoruz. Pandemi de Esnaf’a destek olduk 5 bin civarında esnafa ulaştık. 9 bin küsur ev kadınana, 4 bin 500 çocuğa ulaştık. Çiğli’de yaşayan mültecileri de çalışıyoruz şu an bin 800 civarında misafir var ulaştığımız mültecilerde 700’ü geçtik. 3 bin civarında gence de ulaştık burada hedef 6 bin 600, gençlere soruyoruz genç kardeşim Çiğli’den ne istiyorsun? Diye Pinhani, Manuş Baba konserleri yaptık üniversiteliler geldi. 10-20 bin katılım oldu işte bu konserler bu anketten çıktı. Hangi grubu getireceğimizi bire soruyoruz. Sosyal belediyecilikte iddialıyız bu her geçen gün artıyor. 2018’de sadece sıcak yemek varmış ama şu an üniversiteyi kazanan öğrencilere valiz, askere giden gençlere çanta, çölyak hastalarına gıda paketi, ev temizliği, gıda kolisi gibi birçok hizmet vara ama henüz hedeflediğimiz yerde değiliz. Bunu daha da geliştireceğiz.
“ÇİĞLİ’Yİ KÜLTÜR KENTİ YAPMAK İSTİYORUZ”
Biz Çiğli’yi bir kültür kenti yapmak istiyoruz. Bir çocuk bir kitabı okuduğunda ya da bir şiir yarışmasına katıldığında ya da okur yazarlık eğitimiz aldığında ondaki değişimi görebilirsiniz. Benim şiir yarışmasında 4’lüğüm var, ilk filmimi Bergama’da izledim; Ölü Ozanlar Derneği hala da unutmam. Ciddi anlamda kişi de kültürel anlamda katılım sağlıyor belki de tüm etkinliklere katılım 50 bin 100 bine ulaşan rakamlarımız var."İMAR SORUNLARINI ÇÖZÜYORUZ"
Harmandalı planları iptal oldu, yenisini yaptık, Ocak ayında bizden yeni planlar çıkar, Büyükşehir'e gider. Esentepe'de imar sorunu var, Bakanlığa görüş sorduk, bekliyoruz. 10 imar başlığı varsa 9'unun başvurusunu yaptık" açıklamasında bulundu."775 BİN METREKARE ALANI BELEDİYEYE KAZANDIRDIK"
Gümrükçü, "Bu çalışmaların sonucunda 18 bin metrekare terklerden alan aldık encümen kararlarıyla, 775 bin metrekarelik alanı Çiğli Belediyesine kavuşturduk. Bu çalışmaları katılımcılıkla yürütüyoruz. Bütçenin katılımcılıkla yapılmasıyla ilgili de çalışmalar yaptık, mahalle toplantıları, makam sokakta, dijital anketler, yılda 1 defa sandık kurup mahalle sorunları da alıyoruz, kent konseyimizi oluşturduk, hayvan hakları, çocuk, ekoloji meclisi gibi meclislerimiz var. Çalıştay yapıyoruz, belediye birimlerimizle verimlilik artırılması noktasında toplantılar yapıyoruz. İnsan hakları kenti hedefimiz var, ilerliyoruz. Yerel eşitlik eylem planımızı bitiriyoruz. Sağlığı geliştiren kentler programı üzerine çalışmaya başladık" dedi."SPOR ÖĞRENCİ SAYIMIZI 10 KATINA ÇIKARDIK"
Başkan Gümrükçü spor alanında da birçok çalışmaya imza atıldığını belirterek, "Sporda çok iddialıyız, Avrupa Spor kenti seçilmişti Çiğli belediyesi. 2018'de belediyeyi aldığımızda branş 5, 480 öğrenci vardı. 2019'da 12 branş 1200 öğrenci; 2020'de 14 branş 1600 öğrenci; 2021'de 23 branş 3315 öğrenci, bu yıl branş sayımız 30'a öğrenci sayımız 4 bin 7'ye çıktı. 3 yılda spordaki öğrenci sayısını 10 kat artırmışız. Dershanemizde biraz geriledik, dershanemizin başındaki Bayraklı Belediye Başkanı olunca. Ben de Serdar Sandal'ın öğrencisiyim, iyi bir dershanecidir ama biz de onun kadar iddialıyız. Öğrenci sayımızı 2 binlere yaklaştırmak, aldığımızın 2 katına çıkartmak istiyoruz" diye konuştu."ÇİĞLİ TARİHİNİN İLK HAVUZUNU YAPTIK"Gümrükçü, "Yurttaş ilişkileri yönetim sistemi kurduk. 2019 yılında buna yeni başladık, 3 bin 500 şikayet alıp tamamına döndük, şu an 40 bin Çiğli belediyesine başvuru sayısı, sosyal medyadakiler de toplanıyor ve bunlar ilgilisine belediye birimlerinden , valiliğe kadar aktarılıyor ve yurttaşlara dönüş yapılıyor. Yüzde 98'leri yakalayan geri dönüşümüz var. Bunu da yüzde 100'e taşıma çalışması yapıyoruz. Belediyecilikte en önemli faktörlerden biri bu. Birçok proje yaptık, Kaklıç'ta sanat akademisi kurduk, sanat sokağı yapıyoruz. Pazar yerleri yapmaya başladık, Küçük Çiğli ve Balatçık'ta açık pazar yerimizin üstünü kapatıyoruz, Çiğli tarihinin ilk havuzunu yaptık, Cumhuriyet ve Demokrasi Parkının yarısı kadar alanı sportif faaliyetle o alana dahil ediyoruz, Macera parkı açtık, astronomi uzay kampüsümüzü yaptık" dedi.İL BAŞKANI AÇIKLAMASIÇiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel'in önümüzdeki hafta istifa edebileceğini kaydederek, "Yeni il başkanı yönetim içinden olmalı ancak dün yapılan toplantıda Soyer'in de söylediği gibi burası CHP, genel merkez karar verir" dedi. Gümrükçü, "Abi formülü diyorlar bakıyorum isimlere hiçbiri benim abim değil açıklamasında bulundu.
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, CHP İzmir İl Yönetiminde yaşanan "Yeni başkan" çalışmaları ve geçtiğimiz günlerde gündeme gelen "Çiğli'de CHP'nin oyu düştü" iddialarına yönelik çarpıcı açıklamalarda bulundu. Gümrükçü, "Anketle ilgili yaptığımız görüşmelerde böyle bir şeyin olmadığını söylediler, çalışmayı inceledim, İzmir çapında bir çalışma. Zaten bizim elimizde çeşitli firmaların yaptığı anketler var, Çiğli'de oy artışı var. Birçok anket firmasının yaptığı ankette üst sıralardayız. Önümüzde Cumhurbaşkanlığı seçimi var, orada göreceğiz. Ben zaten 2024'te de aday olacağımı söylemiştim. Belediye Başkanlığının 5 yıldan 7 yıla çıkarılması ve tek dönemle sınırlandırılması gerektiğini düşünüyorum. Son 2 sene zaten 'tekrar atanır mıyım atanmaz mıyım' diye geçiyor" dedi. "YÜCEL'E HAKKIMI HELAL EDİYORUM"
Yücel'in önümüzdeki hafta istifasını açıklayabileceğini dile getiren Gümrükçü, "Bizim Deniz Yücel ile ilginç bir hikayemiz var, geçen gün Çiğli'ye ziyarete geldi. Kapıdan girerken 'ben bu ilçe binasına ilk defa senin ilçe başkanlığına destek olmak için gelmiştim' dedi. Ben ilçe başkanlığına aday olduğumda o da taze meclis üyesi seçilmişti. Sonra 2018 yılında il başkanı adayı olarak yarıştık o kazandı, 5 yıldır il başkanı; biz kaybettik 3,5 yıldır belediye başkanıyız. O şu an yeni bir yolda, hakkımı helal ediyorum Deniz Yücel'e, yolu açık olsun. Önümüzdeki hafta istifasına yönelik açıklama yapacak diye düşünüyorum" açıklamasında bulundu. "YÖNETİM İÇİNDEN OLMALI"
Yeni il başkanı belirleme sürecine ilişkin de konuşan Gümrükçü, "Bazı toplantılar oluyor. Benim Ankara'ya giderek isim verdiğim iddia edildi, ben Ahmet'in, Mehmet'in ismini vermedim, onların bir ismi var mı diye görüşme yaptım. Bir arkadaşımızın uzlaşı ile belirlenerek yönetimin devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer'in de dün yapılan toplantıda söylediği gibi, 'Ama burası CHP'dir bu süreçlere genel merkez karar verir. Eğer yönetim dışından bir isim olacaksa biz bir şey söylemeden önce ilk sorulması gereken kişinin Soyer olduğunu düşünüyorum. Bu parti içinde bir konu, Türkiye tarihinin en büyü seçimine giderken kimsenin arıza çıkarma hakkı yok diye düşünüyorum. İl yönetiminden talip olan arkadaşların tamamının hepsi en iyi şekilde yapar. Kimsenin tahmin etmediği bir isim olmazsa zaten Ankara'da öyle bir gündem yok. 'Abi formülü' diyorlar bakıyorum isimlere benim abim değil. Bu süreci enerjisiyle, bilgisiyle götürecek kimse, mevcut il yönetiminin de uyumlu çalışabileceği bir arkadaş, bunu dışarıdan olursa diye söylüyorum, biz içeriden noktasındayız. İçeriden adı geçen arkadaşların hepsi, ben hepsine yakınım. Onlar kendi aralarında tercih yapacaklar. Top dışarıya sekerse ilk adres Tunç Soyer. Bize fikrimizi sorarlarsa ben söylerim sormazlarsa da ben söylerim" dedi.Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ
Biz 2019 yılında belediyeyi aldık, 2018 yılında belediyenin geliri 166 milyon liraydı. 2022 yılı henüz tamamlanmamış haliyle gelirimiz 476 milyon liraya çıkmış durumda. Bu ciddi bir artış. 2021 yılında da gelirimiz 321 milyon liraydı. Bu yılı 480 milyon ile kapatacağız diyebiliriz, 480 milyon lirayla kapattığımıza göre yüzde 50'ye yakın gelir artışımız var ama bu ekonomik kriz, artan maliyetler bizi de ciddi anlamda yordu. Rakam artışını enflasyonla kıyaslandığınızda artan gelirimiz gerilemeye maruz kaldı. Çiğli Belediyesinin başarılı olasının sırrı belediyemizdeki ekonomik gelişmedir."MAAŞI 3 KATINA ÇIKARDIK"
Personel sayısı belediyeyi aldığımız durumla aynı sayıda, personeli artırmadan daha verimli kullandık. Maaş gideri biz belediyeyi aldığımızda 6 milyon liraydı, şu an 18 milyona çıktı, 3 katına çıktı.“150 MİLYON BORÇ ÖDEDİK”
Geçmişten gelen birçok borcun ödendiğini kaydeden Başkan Gümrükçü, “Geçmişten gelen krediler mesela şantiye binası iller bankasından çekilen kredi ile yapılmış, tamamı ödendi, 150 milyonun üzerinde bir borç ödedik, buda gelir arttırmadan yapamayacağımız işlerden. 10 tane yeni müdürlük kurduk, 80 milyon civarı bir bütçe aktardık. 100’ün üzerinde personeli bu müdürlüklere kaydırdık. 10 yeni müdürlük vatandaşa verilen hizmette artış demek. Aynı zamanda hizmetlerin vatandaş katında arttırılması derinleşmesi demek. Bilgi İşlem Müdürlüğü, Sosyal İşler müdürlü, İklim Müdürlüğü, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, Kadın Aile Müdürlüğü, Yapı Kontrol Müdürlüğü, Kentsel Tasarım Müdürlüğü gibi 10 tane müdürlük açtık. Şu an sadece Kentsel Tasarım Müdürlüğü aktif değil. 2023 yılında bir görevlendirme ile aktif hale gelecek ve tüm yapılacak yatırımların projelendirilmesi sağlanacak” dedi.“İŞ’TE ÇİĞLİ İLE SADECE 1 YILDA BİN 247 KASIN İSTİHDAM EDİLDİ”
Dijitalleşen çağa dolayısıyla bunu geliştirmek adına İŞTE Çiğli uygulaması başlattık. Kariyer firması ile anlaşarak bir portal oluşturduk, bu site üzerinden takip ediyoruz. 1 yıldır bin 247 tane sadece kadını istihdam etmişiz. Şu an belediyenin e devlet entegrasyonunu yaptık beyanname veriyoruz."DİJİTALLEŞMEDE ÖNCÜYÜZ"
Çiğli'de dijital devrim yapıldığını anlatan Gümrükçü, "Dijital imar ruhsatını hayata geçirdik. Çiğli konut hareketliliğinin yüksek odluğu bir yer. Bankaya gittiğinizde kredi çekmek için eksperler belediyeye geliyor ve inceleme 3-5 ay sürüyor. Biz e-ekspertiz uygulamasına başladık, bu Türkiye'de sadece 10 belediyede var, biri bizim. Eksperler belediyeye gelmeden tüm işlemlerini yapabiliyorlar. 2023 yılında dijital Çiğli'yi de devreye alacağız, altyapısını bitirdik. İnşaata esas resmi evrak durumunu vermeye başlayacağız. Coğrafi bilgi sistemleri birimini kurduk, elimizdeki tüm verileri harita üzerinden görebiliyoruz. Altyapı koordinasyonunu da dijital ortama aktaracağız. Bu hizmet kalitesini artıran bir çalışma oldu. Dijitalleşmede de öncüyüz diyebilirim" ifadelerini kullandı.“DEVRİM DİYEBİLECEĞİMİZ BOYUTLARA ULAŞTIK”
Bugün beraber yatırımları gezeceğiz, ciddi anlamda yol yatırımı yaptık, asfalta geri de kalmış olabiliriz, asfalt üretimimiz yok ama beton, parke taş, yol anlamında bundan önceki döneme göre hatta birçok İzmir belediyesine göre devrim diyebileceğimiz boyuta ulaştık. Yılsonuna kadar 300 bin metre kare yol, parke taşı ile yılı bitireceğiz. Bu da geçtiğimiz 5 yılın 3 katı anlamına geliyor. 2023’ün sloganı ‘temizlik gülümsetir’ olacak. Bu amaçla birkaç çalışma yaptık, yeni nesil çöp konteynırları aldık bunların hacmi de büyük, bir tane konteyner şu an 25 ile 30 bin lira bunu taşıyan araç minimum 5 milyon TL, 250 tane aldık ve koyduk 10 milyon civarında sadece çöp konteynerin yatırım yaptık şu an 400 tane var 500-600’eçıkarsak büyük bir temizlik olacak. Sabit süpürgeci şu an ilçemizde 32 hedefimiz 40 ve 26 mahallemiz var her mahalleye bir bazı büyük mahallere de 3 veya 4 süpürgeci koyarak daha temiz ilçe olacağız”“ÇİĞLİ’DE DEVAMLI KENTLEŞEN BİR İLÇE”
Hayvan dostu bir belediyeyiz insan nüfusunun yüzde 10’nu kadar sokak hayvanı var buda 21 bin olur 15 bin 573 sokak hayvanının ulaşıp tedavi etmişiz. Bu şu demek tüm sokak hayvanlarına ulaşmamıza ramak kalmış bu anlamda 2023’ te veteriner işleri de gelişecek.Çiğli inşa halinde bir kent ve devamlı bir inşat var imar ruhsatı da bu nedenle önemli 2022 yılının Aralık ayı hariç 694 ruhsat kesmişiz, kriz ortamında bile Çiğli kentleşme anlamında büyümeye devam ediyor. Birçok noktada kentleşme sorunu var Güzeltepe , Köyiçi, Balatçık gibi Balatçık İmar Planlrı Büyükşehir’e gitmek üzere. Köyiçi bitti yurttaşlar ile toplantı yaptıktan hemen sonra gerekli başvurular Büyükşehir’e sunulacak."PARK SAYIMIZI 246'A ÇIKARDIK"
Araç filosunun güçlendirildiğini ve park sayılarının artırıldığını aktaran Gümrükçü, "Ekipmanımızı artırdık, 6 otobüs aldık 7. otobüsümüz büyükşehrimizden geliyor, 1 ambulans, 1 kepçemizi belediyemize kazandırdık. Araç filomuz eskidi. 2023 yılında yatırım hedefimiz var. Parkları sadece dinlenme alanı değil, spor yapılan, sosyalleşilen, çocukların oynadığı, yazın klima açacağına insanların serinlediği alanlar olarak görüyoruz. Dar gelirli insanlarımızın yaşam alanı olarak görüyoruz. 64 parkımızı yeniledik, 18 yeni park açtık, 22 tane daha parkımız hazır, bunları da açmaya devam edeceğiz. Yüzde 128 oranıyla parkları artırdık. İlçemizde bulunan park sayısı 192'den 246'ya çıktı. 5 yıllık görev sürecimizde 60 tane sıfırdan parkı hizmete açma sözümüz var, onu yerine getirmeye çalışıyoruz" dedi."ÇİĞLİ DENİZLE BULUŞUYOR"
"Çiğli'yi denizle buluşturacağız" vaadini hatırlatan Gümrükçü, "2023'de tramvay çalışmasının içinde bir köprü var, o köprü tramvayın yanı sıra Çiğlileri de taşıyacak, içinde bisiklet ve yaya yolu da olacak. Çiğlililer yürüyerek sahile ulaşacak. Bakanlığa yaptığımız başvuruda 30 metrelik bir yeşil alan , yani rekreasyon alanı var. 2023'te Bakanlıktan olumlu haber bekliyoruz. Ovatepe ve Güzeltepe kentsel dönüşümde görüşmeler sürüyor, Güzeltepe kentsel dönüşümü çok yakın, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce temel atmasını Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayımızla yaparız.“SOSYAL BELEDİYECİLİKTE İDDİALIYIZ”
Katılımcılık bizim için çok önemli, biz bir toplantı yapıyoruz bazen bu bilimsel anlamda oluyor, uzmanlardan taraflardan aldığımız verilerle bir eylem planı oluşturuyoruz ve arada konunun muhatapları ile birebir personelimiz saha çalışması yapıyor. Buna sosyal haritalama çalışması diyebiliriz. Tüm engelli vatandaşların bire bir kapısı çalınarak, engelli durumu tespit edilerek eksikleri ortaya kondu. Onları temin ederek eksiklerini gidermeye çalışıyoruz. Pandemi de Esnaf’a destek olduk 5 bin civarında esnafa ulaştık. 9 bin küsur ev kadınana, 4 bin 500 çocuğa ulaştık. Çiğli’de yaşayan mültecileri de çalışıyoruz şu an bin 800 civarında misafir var ulaştığımız mültecilerde 700’ü geçtik. 3 bin civarında gence de ulaştık burada hedef 6 bin 600, gençlere soruyoruz genç kardeşim Çiğli’den ne istiyorsun? Diye Pinhani, Manuş Baba konserleri yaptık üniversiteliler geldi. 10-20 bin katılım oldu işte bu konserler bu anketten çıktı. Hangi grubu getireceğimizi bire soruyoruz. Sosyal belediyecilikte iddialıyız bu her geçen gün artıyor. 2018’de sadece sıcak yemek varmış ama şu an üniversiteyi kazanan öğrencilere valiz, askere giden gençlere çanta, çölyak hastalarına gıda paketi, ev temizliği, gıda kolisi gibi birçok hizmet vara ama henüz hedeflediğimiz yerde değiliz. Bunu daha da geliştireceğiz.
“ÇİĞLİ’Yİ KÜLTÜR KENTİ YAPMAK İSTİYORUZ”
Biz Çiğli’yi bir kültür kenti yapmak istiyoruz. Bir çocuk bir kitabı okuduğunda ya da bir şiir yarışmasına katıldığında ya da okur yazarlık eğitimiz aldığında ondaki değişimi görebilirsiniz. Benim şiir yarışmasında 4’lüğüm var, ilk filmimi Bergama’da izledim; Ölü Ozanlar Derneği hala da unutmam. Ciddi anlamda kişi de kültürel anlamda katılım sağlıyor belki de tüm etkinliklere katılım 50 bin 100 bine ulaşan rakamlarımız var."İMAR SORUNLARINI ÇÖZÜYORUZ"
Harmandalı planları iptal oldu, yenisini yaptık, Ocak ayında bizden yeni planlar çıkar, Büyükşehir'e gider. Esentepe'de imar sorunu var, Bakanlığa görüş sorduk, bekliyoruz. 10 imar başlığı varsa 9'unun başvurusunu yaptık" açıklamasında bulundu."775 BİN METREKARE ALANI BELEDİYEYE KAZANDIRDIK"
Gümrükçü, "Bu çalışmaların sonucunda 18 bin metrekare terklerden alan aldık encümen kararlarıyla, 775 bin metrekarelik alanı Çiğli Belediyesine kavuşturduk. Bu çalışmaları katılımcılıkla yürütüyoruz. Bütçenin katılımcılıkla yapılmasıyla ilgili de çalışmalar yaptık, mahalle toplantıları, makam sokakta, dijital anketler, yılda 1 defa sandık kurup mahalle sorunları da alıyoruz, kent konseyimizi oluşturduk, hayvan hakları, çocuk, ekoloji meclisi gibi meclislerimiz var. Çalıştay yapıyoruz, belediye birimlerimizle verimlilik artırılması noktasında toplantılar yapıyoruz. İnsan hakları kenti hedefimiz var, ilerliyoruz. Yerel eşitlik eylem planımızı bitiriyoruz. Sağlığı geliştiren kentler programı üzerine çalışmaya başladık" dedi."SPOR ÖĞRENCİ SAYIMIZI 10 KATINA ÇIKARDIK"
Başkan Gümrükçü spor alanında da birçok çalışmaya imza atıldığını belirterek, "Sporda çok iddialıyız, Avrupa Spor kenti seçilmişti Çiğli belediyesi. 2018'de belediyeyi aldığımızda branş 5, 480 öğrenci vardı. 2019'da 12 branş 1200 öğrenci; 2020'de 14 branş 1600 öğrenci; 2021'de 23 branş 3315 öğrenci, bu yıl branş sayımız 30'a öğrenci sayımız 4 bin 7'ye çıktı. 3 yılda spordaki öğrenci sayısını 10 kat artırmışız. Dershanemizde biraz geriledik, dershanemizin başındaki Bayraklı Belediye Başkanı olunca. Ben de Serdar Sandal'ın öğrencisiyim, iyi bir dershanecidir ama biz de onun kadar iddialıyız. Öğrenci sayımızı 2 binlere yaklaştırmak, aldığımızın 2 katına çıkartmak istiyoruz" diye konuştu."ÇİĞLİ TARİHİNİN İLK HAVUZUNU YAPTIK"Gümrükçü, "Yurttaş ilişkileri yönetim sistemi kurduk. 2019 yılında buna yeni başladık, 3 bin 500 şikayet alıp tamamına döndük, şu an 40 bin Çiğli belediyesine başvuru sayısı, sosyal medyadakiler de toplanıyor ve bunlar ilgilisine belediye birimlerinden , valiliğe kadar aktarılıyor ve yurttaşlara dönüş yapılıyor. Yüzde 98'leri yakalayan geri dönüşümüz var. Bunu da yüzde 100'e taşıma çalışması yapıyoruz. Belediyecilikte en önemli faktörlerden biri bu. Birçok proje yaptık, Kaklıç'ta sanat akademisi kurduk, sanat sokağı yapıyoruz. Pazar yerleri yapmaya başladık, Küçük Çiğli ve Balatçık'ta açık pazar yerimizin üstünü kapatıyoruz, Çiğli tarihinin ilk havuzunu yaptık, Cumhuriyet ve Demokrasi Parkının yarısı kadar alanı sportif faaliyetle o alana dahil ediyoruz, Macera parkı açtık, astronomi uzay kampüsümüzü yaptık" dedi.İL BAŞKANI AÇIKLAMASIÇiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel'in önümüzdeki hafta istifa edebileceğini kaydederek, "Yeni il başkanı yönetim içinden olmalı ancak dün yapılan toplantıda Soyer'in de söylediği gibi burası CHP, genel merkez karar verir" dedi. Gümrükçü, "Abi formülü diyorlar bakıyorum isimlere hiçbiri benim abim değil açıklamasında bulundu.
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, CHP İzmir İl Yönetiminde yaşanan "Yeni başkan" çalışmaları ve geçtiğimiz günlerde gündeme gelen "Çiğli'de CHP'nin oyu düştü" iddialarına yönelik çarpıcı açıklamalarda bulundu. Gümrükçü, "Anketle ilgili yaptığımız görüşmelerde böyle bir şeyin olmadığını söylediler, çalışmayı inceledim, İzmir çapında bir çalışma. Zaten bizim elimizde çeşitli firmaların yaptığı anketler var, Çiğli'de oy artışı var. Birçok anket firmasının yaptığı ankette üst sıralardayız. Önümüzde Cumhurbaşkanlığı seçimi var, orada göreceğiz. Ben zaten 2024'te de aday olacağımı söylemiştim. Belediye Başkanlığının 5 yıldan 7 yıla çıkarılması ve tek dönemle sınırlandırılması gerektiğini düşünüyorum. Son 2 sene zaten 'tekrar atanır mıyım atanmaz mıyım' diye geçiyor" dedi. "YÜCEL'E HAKKIMI HELAL EDİYORUM"
Yücel'in önümüzdeki hafta istifasını açıklayabileceğini dile getiren Gümrükçü, "Bizim Deniz Yücel ile ilginç bir hikayemiz var, geçen gün Çiğli'ye ziyarete geldi. Kapıdan girerken 'ben bu ilçe binasına ilk defa senin ilçe başkanlığına destek olmak için gelmiştim' dedi. Ben ilçe başkanlığına aday olduğumda o da taze meclis üyesi seçilmişti. Sonra 2018 yılında il başkanı adayı olarak yarıştık o kazandı, 5 yıldır il başkanı; biz kaybettik 3,5 yıldır belediye başkanıyız. O şu an yeni bir yolda, hakkımı helal ediyorum Deniz Yücel'e, yolu açık olsun. Önümüzdeki hafta istifasına yönelik açıklama yapacak diye düşünüyorum" açıklamasında bulundu. "YÖNETİM İÇİNDEN OLMALI"
Yeni il başkanı belirleme sürecine ilişkin de konuşan Gümrükçü, "Bazı toplantılar oluyor. Benim Ankara'ya giderek isim verdiğim iddia edildi, ben Ahmet'in, Mehmet'in ismini vermedim, onların bir ismi var mı diye görüşme yaptım. Bir arkadaşımızın uzlaşı ile belirlenerek yönetimin devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer'in de dün yapılan toplantıda söylediği gibi, 'Ama burası CHP'dir bu süreçlere genel merkez karar verir. Eğer yönetim dışından bir isim olacaksa biz bir şey söylemeden önce ilk sorulması gereken kişinin Soyer olduğunu düşünüyorum. Bu parti içinde bir konu, Türkiye tarihinin en büyü seçimine giderken kimsenin arıza çıkarma hakkı yok diye düşünüyorum. İl yönetiminden talip olan arkadaşların tamamının hepsi en iyi şekilde yapar. Kimsenin tahmin etmediği bir isim olmazsa zaten Ankara'da öyle bir gündem yok. 'Abi formülü' diyorlar bakıyorum isimlere benim abim değil. Bu süreci enerjisiyle, bilgisiyle götürecek kimse, mevcut il yönetiminin de uyumlu çalışabileceği bir arkadaş, bunu dışarıdan olursa diye söylüyorum, biz içeriden noktasındayız. İçeriden adı geçen arkadaşların hepsi, ben hepsine yakınım. Onlar kendi aralarında tercih yapacaklar. Top dışarıya sekerse ilk adres Tunç Soyer. Bize fikrimizi sorarlarsa ben söylerim sormazlarsa da ben söylerim" dedi.Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ