19 Kasım 2022 tarihinde yapılacak kariyer basamakları sınavının derhal iptal edilmesi, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun, TBMM’de ivedilikle ele alınarak yeni bir meslek kanununun tüm eğitim sendikalarının ve öğretmenlerin görüşleri alınarak düzenlenmesi acil talebimizdir.
Eğitim-öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi sağlanmalıdır.
Tüm eğitim çalışanlarının yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışına ilişkin düzenlemeler yapılmalı ve 1. dereceye gelmiş tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmelidir.
Eşit işe eşit ücret ilkesine uygun olarak farklı ücret ve istihdam şekillerine son verilmeli, kadrolu güvenceli istihdam sağlanmalıdır.
Kamuda mülakat uygulamasına son verilmelidir.
Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılmalı ve aile çocuk yardımı tutarları iyileştirilmeli, vergi dilimi adaletsizliğine son verilmelidir.
Öğrencilerimizin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme hakları, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınmalı ve kamusal eğitim sağlanmalıdır.
Bu taleplere ilişkin düzenlemelerin yapılmaması halinde:
1- 26, 27, 28 Ekim 2022 tarihlerinde iş yerlerinde kokart takılması,
2- 26 Ekim 2022 tarihinde, ilk teneffüs saatinde, öğretmenler odasında ortak bildiri metninin okunması,
3- Bu talep ve uyarılara rağmen bir düzenleme yapılmaması halinde; 2 Kasım 2022 tarihinde tüm eğitim çalışanlarının katılımı ile bir günlük iş bırakma eylemi yapılması kararları sendika genel başkanlarınca imza altına alınmıştır.
Toplantıya katılıp bu kararın altına imza atan sendikaları da sizlerle paylaşmak istiyorum: Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Teç-Sen, Hürriyetçi Eğitim-Sen, Eğitim Gücü-Sen, Anadolu Eğitim Sendikası, Özgür Eğitim-Sen, Eğitim Hak-Sen, Eksen Eğitim-Sen, İdeal Eğitim-Sen, Eğitim Söz-Sen, Eğitimde Birlik-Sen, Eşit Haklar Sendikası, TÖB-Sen…Sayın Mahmut Özer, hani öğretmen sendikaları ayağa kalkmıştı? Hani “İllaki uzmanlık sınavı istiyoruz” diyorlardı.Eğitim sendikalarının büyük buluşmasına katılmayan Eğitim-Bir-Sen ve Türk Eğitim-Sen de “TBMM Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu”na katılarak “Öğretmenlik Meslek Kanunu”nun bu şekliyle çıkartılmasına karşı görüş bildirmişlerdi…Sayın Bakan, Komisyona katılmadığınız için bunu da bilmiyorsunuz.TBMM ÖĞRETMENLERİN TALEPLERİNİ KARŞILAMALIDIRBiz CHP olarak 23 Kasım 2018 yılında TBMM’ye “Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi”ni sunmuştuk. Bugün de öğretmenlerimize her türlü desteği vermeye hazırız.Buradan başta AKP ve MHP olmak üzere Meclis’te grubu bulunan tüm partilere seslenmek istiyorum. Öğretmen sendikaları büyük buluşmayı gerçekleştirerek, tarihi bir karara imza attılar. Ortak taleplerini ve eylem planlarını açıkladılar.Gelin TBMM olarak biz de büyük buluşmayı gerçekleştirelim.Öğretmenlerin taleplerini karşılayalım…Gerçek “Öğretmenlik Meslek Kanunu”nu 24 Kasım’a kadar çıkartalım.Var mısınız?Biz varız! Atanmayan öğretmenlerin 2022 yılı bitmeden 100 bin öğretmen ataması için yoğun bir çalışmanın içine girdiğini hepimiz biliyoruz. Buradan söz veriyorum halkın iktidarında öğretmen açığını kapatacağız. CHP Ankara MilletvekiliYıldırım KAYA