• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Röportajlar
  • Gündem
  • Genel
  • Ekonomi
  • Politika
  • Dünya
  • Yerel
  • YAZARLAR
  • Spor
  • Kültür-Sanat
  • Bilim ve Teknoloji Eğitim Asayiş Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. DİSK açıklama yaptı: İzmir'de işsizlik rakamları belli oldu
Genel
Yayınlanma: 05 Haziran 2019 - 14:57

DİSK açıklama yaptı: İzmir'de işsizlik rakamları belli oldu

Genel
05 Haziran 2019 - 14:57
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
DİSK açıklama yaptı: İzmir'de işsizlik rakamları belli oldu
İzmir'de işsizlik rakamlar açıklandı. DİSK çarpıcı rakamları ortaya koydu. İşte İzmir geneli işsizlik raporu...

AÇIKLANAN VERİLER HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, işsizlik sigortası fonundaki birikimler üzerinden çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sarı, 23 Haziran’da yenilenecek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin önemine dikkat çekerken net ifadeler kullandı. Sarı yer yer rakamlar sunarken kamuoyuna açıkladığı verilerin hayati önem taşıdığını aktardı.

İŞSİZLİK FONU KAYNAĞI NASIL KULLANILIYOR?

Seçim dönemlerinde işsizlik sigortası fonundan işverenlere daha fazla kaynak aktarılmakta olduğunu söyleyen Sarı, “Özellikle 2018 Mart ayında işsizlik fonundan işverenlere 463 milyon, 2018 Nisan ayında ise 1 milyar 344 milyon TL aktarılarak işverenlere, sigorta primi, vergi, asgari ücret desteği adı altında işsizlik fonu boşaltılmaktadır. Özellikle işsizlik sigorta fonunun geliri (aylık) 3 milyar 90 milyon iken gider 3 milyar 488 milyonu bulmuştur. Çünkü işverene ödenen rakam alabildiğince artmıştır. Başlıca sebepler ise istihdam programı içerisinde toplu yararına (YTP) İŞKUR üzerinden 80 bin işçi alımı yapılmış bunların sigorta, vergi ve asgari ücret prim destekleri işsizlik sigortası fonundan karşılanmıştır” dedi.

 

AKP’Lİ BELEDİYELER İŞÇİ ALDI ANCAK O TARİHTE ÇIKARDI

 

İzmir yerelinden de örnekler sunan Sarı, “Özelikle İzmir’ de AKP’li belediyeler üzerinden toplum yararına program adı altında seçim öncesi işçiler alınmış, 31 Mart Yerel seçimlerinde el değiştirmeyle program dahilindeki işçiler işten çıkarılmıştır. İzmir özelinde ise 2018 Aralık ayı verilerine göre işsiz sayısı 295 bin olmuştur. 1 milyon 250 bin istihdamı düşündüğünüzde İzmir’ de her 4 kişiden biri işsizdir. Bunların birçoğu da işsizlik sigortasından faydalanamamaktadır. Sebebi ise işsizlik sigortası fonundan faydalanma şeklinin dar kapsamlı olmasından kaynaklanmaktadır” açıklamasında bulundu. 

ÇARPICI RAKAMLAR AÇIKLANDI

Sarı ayrıca şunları söyledi:  İşsizle mücadele amacıyla oluşturulan ve temel işlevlerinden biri işsizlik ödeneği ödemek olan İşsizlik Sigortası Fonu (İSF) işverenlere yönelik sağlanan çeşitli teşvik ve desteklerle giderek bir işveren fonuna dönüşüyor. Temel amacı işsizlik sigortası ödemeleri olan İSF’nin, giderleri içinde işsizlik sigortasının payı azalırken işveren teşvik ve destekleri ile aktif işgücü piyasası (AİP) programlarının payı artmaktadır. Böylece İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları işsizler yerine işverenlere destek olarak kullanılmaktadır.

2018 yılında işveren teşviklerinin işverenler tarafından ödenen primlere oranı yüzde 116’ya yükselmiştir. Diğer bir ifade ile işverenler 2018 yılında fona yaptıkları 9,2 milyar TL tutarındaki prim ödemesine karşılık 10,7 milyar TL teşvik ve destek almışlardır. Böylece 2015 yılında yüzde 13,8 olan işveren  teşvik ödemelerinin işveren prim ödemelerine oranı aradan geçen üç yılda hızla yükselmiş oldu.

İşveren teşvik ve desteklerinin toplam Fon gelirlerine oranı 2015’te yüzde  4,1 iken 2018’de yüzde 31’e yükselmiştir Buna karşılık işsizlik sigortası ödemelerinin toplam gelire oranı düşmüştür. 2015 yılında yüzde 20,3 olan işsizlik sigortası ödemelerinin toplam gelire oranı 2017’de yüzde 18’e ve 2018’de ise yüzde 16,9’a gerilemiştir. Fon patronlara çalıştı. İşsizlik Sigortası Fonunun (İSF) 2018 yılı gelir ve harcamaları özellikle yılın ikinci yarısında vahim bir hal aldı.

Temmuz ayında İSF’nin 2,9 milyar TL gelirine karşılık işveren destek ve teşvikleri ile Aktif  İşgücü Programları (AİP) için yapılan ödemeler 4,2 milyar düzeyine ulaşmıştır. Temmuz 2018’de 2,8 Milyar TL fon gelirine karşılık, işverenlere 4,2 milyar TL düzeyine ulaşmıştır. Temmuz 2018 de 2.8 milyar TL fon gelirine karşılık, işverenlere 4.2 Milyar TL ödeme yapılmıştır.

İşveren teşvik ve destekleri ile AİP için  yapılan harcamalar yılın  son aylarında İSF gelirlerinin yaklaşık yarısı tutarında gerçekleşmiştir. Bu durum İSF kaynaklarının 24 Haziran 2018 seçimleri ile ve krizle bağlantılı olarak daha yoğun biçimde kullanıldığını göstermektedir. İşsizlik sigortası fonunun (İSF) asıl işlevi işsizlik ödeneği olmaktan çıkmış, İSF adeta bir işveren destek fonuna dönüşmüştür. Bu durum İSF’nin kuruluş amacı ve sosyal devlet ilkesi ile çelişmektedir. İSF kaynakları öncelikle işsizler için kullanılmalı ve özellikle kriz döneminde işsizlik ödeneğinden yaralanma koşulları kolaylaştırılmalıdır. Böylece çok daha fazla işsizin işsizlik ödeneği alması mümkün olacaktır.

 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Balçova Belediye Başkanı Yiğit: Görevime kaldığım yerden devam edeceğime olan inancım tam
Balçova Belediye Başkanı Yiğit: Görevime kaldığım yerden devam edeceğime olan inancım tam
CHP MYK kararları açıklandı: 26 İl Başkanı görevden alındı
CHP MYK kararları açıklandı: 26 İl Başkanı görevden alındı
Kahramanmaraşlılar Bornova'da kahvaltı programında buluştu
Kahramanmaraşlılar Bornova'da kahvaltı programında buluştu
Gözler o tarihe çevrildi: CHP'de mahkemelik olacak
Gözler o tarihe çevrildi: CHP'de mahkemelik olacak
Son Haberler
Balçova Belediye Başkanı Yiğit: Görevime kaldığım yerden devam edeceğime olan inancım tam
Balçova Belediye Başkanı Yiğit: Görevime kaldığım yerden devam...
CHP MYK kararları açıklandı: 26 İl Başkanı görevden alındı
CHP MYK kararları açıklandı: 26 İl Başkanı görevden alındı
Kahramanmaraşlılar Bornova'da kahvaltı programında buluştu
Kahramanmaraşlılar Bornova'da kahvaltı programında buluştu
Gözler o tarihe çevrildi: CHP'de mahkemelik olacak
Gözler o tarihe çevrildi: CHP'de mahkemelik olacak
Silifke Belediye Başkanı ile 18 şüpheli adliyeye sevk edildi
Silifke Belediye Başkanı ile 18 şüpheli adliyeye sevk edildi
İzmir'de polislerden sürücülere bayram çikolatası
İzmir'de polislerden sürücülere bayram çikolatası

Ana Sayfa
Röportajlar
Gündem
Genel
Ekonomi
Politika
Dünya
Yerel
YAZARLAR
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Asayiş
Çevre
Köşe Yazarları
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Spor
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Egeningazetesi / Egenin gazetesi

Yazılım: Tumeva Bilişim