• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Röportajlar
  • Gündem
  • Genel
  • Ekonomi
  • Politika
  • Dünya
  • Yerel
  • YAZARLAR
  • Spor
  • Kültür-Sanat
  • Bilim ve Teknoloji Eğitim Asayiş Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Ebru Öztürk
  3. Sivil Toplum
Yayınlanma: 26 Aralık 2023 - 00:33

Sivil Toplum

26 Aralık 2023 - 00:33
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Ebru Öztürk
Ebru Öztürk

Merhaba Ebru ÖZTÜRK 20 yıldır ülkemizdeki 950.000 epilepsiliyi gönüllü yöneten; insan ilişkileri, satış-pazarlama eğitimleri üzerine uzmanlaşmış; ülkemizde ilk kez derslere göre sözlükleri 133 eser olarak 19 yılda hazırlamış sosyal girişimci olarak, bundan sonra bilgilerimiz sizinle paylaşarak, sizden gelen taleplerle ve eleştirilerle kendimi geliştirerek, bu sayfadan elimden geldiğince sizleri bilgilendirmeye çalışacağım.

 

Sivil toplum kavramının her geçen gün biraz daha yüksek sesle duyulduğunu gözlemlemekteyiz. Hatta ‘Dernekler Masası Genel Müdürlüğü’’nün, 3 Eylül 2018’de ‘Sivil Toplum Genel Müdürlüğü’ olarak değiştirilmesi de bunun en büyük göstergesi… Peki; nedir sivil toplum? Sivil toplum örgütü nedir? Hangi amaçla kurulur? Yöneticiler kimlerdir? Ne gibi yetkileri vardır? Sosyal sorumluluk nedir? Bu konulara beraber bakalım.

 

Sivil toplum denen kavram; hükümet ve iş hayatından ayrı olarak, kişisel değil; toplumsal amaç için bir araya gelen, doğru olduğuna inanılan konuyu savunan, bağımsız grup. Bir de sivil toplum örgütüne bakalım… Dernek, vakıf, kooperatif,platform, sendika kurumlarının genel adı. Sivil toplum kurumu için kısaca STK kısaltılması kullanılır. Amaç; siyasi, etnik ve kişisel amaçları bir kenara bırakarak; toplumsal yaşamı bir basamak daha üste taşımak için, kendi dalında yaşanan sorunları, önerileri, eleştirileri, tavsiyeleri kamuoyuna sözlü, işitsel ve görsel şekilde sunmaktır. Yetkileri ise üyelerin oy kullanması sonucunda, genel kurulda seçilen üyelerden meydana gelen, yönetici pozisyonundaki kişiler olup; başkan, başkan yardımcısı, sayman, yazman (yazıcı) ve üyeden meydana gelir. Görev tanımlarından da belli olacağı gibi, dernek içinde herkesin kendi biriminden sorumlu olmasına karşın, dışa karşı her türlü sorumluluk başkan pozisyonunda olan kişiye aittir. Sosyal sorumluluk ise, kişinin veya kurumun çıkarları yerine, toplumun yararına kazanç elde edilen çalışma.

 

Bir de Türkiye ve gelişmiş ülkeler açısından STK’lara bakalım. Devletin kurumu olan Sivil Toplum Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, 100.930 aktif, 213.505 feshedilen olmak üzere, toplam 314.435 STK var. STK’ların kurulması çok kolaydır ama gerçekten sosyal sorumluluk için kurulan STK’ların işletilmesi çok zordur. Örneğin seçimler için belediyelerin kurduğu, tanıtım için şirketlerin kurduğu, satış için kişilerin kurduğu STK olabileceği gibi, çıkar amacı gütmeyen, gerçekten sosyal sorumluluk sahibi kişilerin, kâr, tanıtım, satışı kenara koyarak, kendi konusunun topluma duyulması için çalışmalar yapan, bu konuda hem sorunu yaşayan, hem de sorunun çözümü konusunda bilgi sahibi olan kişileri bir araya getirerek; kamuoyu oluşturan STK da var. Sosyal sorumluluk amacı ile yola çıkan kişiler ekonomik, sosyal birçok sorunlarla karşılaşırlar. Bir de bu sorunlara bakalım…

 

Kurumun işleyebilmesi için her ay ödenmesi gereken tutarlar vardır. Personel çalıştırmayan, en minimum gideri göz önüne alırsak, derneğin kirası, vergi dairesine ödenen tutar, muhasebeciye ödenen tutardan meydana gelir. En minimum tutara bakılırsa, muhasebe ve vergi dairesine ortalama 1500 TL ve kira 4000 TL denilse, 5500 TL’den aşağı, aylık dernek gideri olmaz. Faaliyetler için hazırlanacak afişler, dergiler, broşürler, düzenlenen seminer-sempozyum gibi etkinlikler, ulaşım giderleri, çalışma yapmak için görüşmeye davet edilen kişilerle bir yerde (pastanede gibi) görüşmek gibi ekstra giderleri olur. Çok iyi destek alan kurumlar var. Bu kurumlar genellikle bilinen kişiler tarafından kurulan ve medyayı çok güzel kullanabilen, bu nedenle varlıklı kişilerden gelen paraların akışının olduğu kurumlardır. Bazıları ise uluslararası STK’ların Türkiye ayağı olduğu için, yurt dışı desteği olduğu gibi, zaten o ülkede sorumluluğu alan kişi de varlıklı ve tanınmış kişi olduğu için sesini duyurabilir. Bir de sosyal sorumluluk sahibi olmasına karşın; desteksiz yürüyen; yürümeye çalışan; yürüyemeyip yoldan ayrılmak zorunda kalan STK var!

 

Desteksiz yürüyen STK konusunu ele alalım…  Derneğin ilk kuruluşu, şirketin kuruluşu, yeni yürümeye çalışan çocuk misali ayakta durmaya çalışan kuruma benzer. İlk etapta ayakta durmasını sağlarsanız, yürür, koşar, atlar ve sonra sizi de ileri taşır ama tam aksi olursa, yürüyemez, nasıl yürünmesi gerektiğini öğrenemeden yere tekrar tekrar düşer, her ayağa kalmaya çalışma biraz da meşakkatli olur; sonunda bu yoldan ayrılan veya bu yolda ölen kişi olarak tarihin derinliklerine gömülür! Sosyal çalışmalar konusunda, gelişmiş ülkeler çok başarılı… Onlarda fark edilen ama bizde henüz fark edilmeyen, gerçekten sosyal sorumluluk için yola çıkılan kurumlar desteklenince, Devletin yükü azalır! Bir örnek verelim… Epilepsi gibi engel, öğrenci gibi sosyal, sendika gibi hak savunma için kurulan bir kurum, kendi şemsiyesi altında olanları koruduğu gibi, onlara haklarını öğretmek, bilinçlendirmek, kendilerine güvenmek, durumu kötü olanlara, artık ayağa kalmış; direnen kişileri işaret ederek moral veren, eğiterek bilinçlendiren gönüllü gruptur. Devlet bu konularda destek vermeye çalışsa, kişileri bir araya getirmek, uzman kişileri toplamak, sorunları tespit etmek gibi konular için, hem zaman, hem personel ihtiyacını ortadan kaldırır. Devletten yükü alan ama tutunacak dalı da olmayan STK, aslında kamudan ilk destek alması gereken kurumdur! Bununla ilgili durumu bizler içeriden fark edip sesimizi duyuramayanlar, diğer tarafta görüp de görmemezlikten gelenler varken;dışarıdan kuşbakışı bakan AB bu sorunu fark etti ve Ekim sonunda yaptığı toplantıda ‘Türkiye’de STK-Belediye İşbirliği’ konusunun zayıf olduğu tespit edildi diyerek; bir proje başlattı. Keşke yurt dışından görünmeden önce, bir de içeriden görebilseydik! Bu projede dikkat edin! Ülkemizde bakıyorlar, AB’de görüyorlar. Biz de duyuyorlar, gelişmiş ülkelerde dinliyorlar. Bunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz.Çünkü bakmak ile görmek; duymak ile dinlemek çok farklı şeylerdir! Bu anlattıklarımın biraz daha güçlenmesi için, size bir örnek vereceğim…

 

2019 yılı idi. 2017’de TBMM’ne epilepsililer için 2 yönetmelik tasarı önerisi vermiştik. Onun geçmesi için çalışmalar yapıyorduk ama ulusal basın sesimizi ne yazık ki duymuyordu. Tanınmış bir dernek olan Türkiye Sakatlar Derneği bizi fark etti ve 2018’de kadın kolları grubunu oluşturmamı istedi. Gönüllü olarak 62 şube ve 3 temsilciliğini, bizim grubumuz olan 19 temsilci ile birleştirip örgütleyecektim ama tek şartım vardı; Dünya Epilepsi Gününde tüm noktalarda etkinlik olması… Tüm görevin yerine getirilmesi şartıyla, yetki verileceği söylenildi. Hem derneğin köklü olması, hem kitlenin geniş olması, hem de basının büyük derneğe daha duyarlı olmasından dolayı, 2019 Şubatta ülke genelinde çok büyük bir ses geldi. Tüm bunlara rağmen epilepsililer için kurulmuş derneğe ekonomik destek veren kurum olmadığı için 7 yılın sonunda, 2019’da artık kapanmıştı ve Dünya Epilepsi Derneği’ne (International Bureau of Epilepsy) ‘etkinliklerin çıktılarını gönderiyoruz ve artık yıllık ödemeyi yapamayacağız, Türkiye’yi IBE’dençıkarın’ dedik. Cevap ‘hayır güzel etkinlikler yapıyorsunuz, ödeyemeseniz de paranız olana kadar ödemeden üye olarak kalabilirsiniz. Başarılı olduğunuz için 164 ülke arasından ilk 3’e seçildiniz’ oldu. İşte ülkemizdeki STK yaklaşımı; işte gelişmiş ülkelerdeki STK yaklaşımı!

 

1 kişi 10 kg. kaldırmakta zorlanır ama 2 kişi 20 kiloyu daha kolay kaldırır. Her birleşim, kuvveti katlayarak arttıran; gücün bileşkesidir! Destekler olmadan STK nasıl sendeleyerek yürüyorsa, sosyal sorumluluk inancı ile yürüyen STK olmazsada halk istediği taleplerini yüksek sesle söyleyemediği için sendeler! Halk sorunlarını dile getiremeyince, Devlet sorunları tam olarak anlayamaz! Devlet sorunları anlayamayınca,istenen başarı elde edilemez! 3 ayaktan birisi yoksa, hatta birisinde bozulma varsa, tek noktaya değil; tamamına etki edecektir! Ortak hayatın daha sağlıklı, mutlu yaşanması için,az kişi ile çok etki yapan kurumlarda buluşanların ikinci evidir; sivil toplum! Kişisel değil; toplumsal destek amaçlı kurulan, Dünya Türkleri Bilim ve Teknoloji Derneği olarak, adımızdan da anlaşılacağı gibi, toplumda bilgi, teknoloji, kazanç, güvenilirlik, duyulabilirlik, görülebilirlik ve anlayabilirlik sağlayacağız. Sun Tzu’nun dediği gibi ’güç kuvvetli yayın gerilişine, karar vermek ise okun atılışına benzer.’ Gücümüz sizden alıyoruz; biz de sizden aldığımız duyumlarla alınan kararlarla doğru yöne yürümeye yorulmadan devam ediyoruz ve edeceğiz! Sevgiler...    

 

Ebru ÖZTÜRK    

 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • Start-up olarak yola çıkış - 03 Mayıs 2024
  • Emekçi kadının farkındalığı günü - 08 Mart 2024
  • Farkındalık - 16 Şubat 2024
  • Umutla Yaklaşılan Hedefe Doğru - 10 Şubat 2024
  • Bizim hatamız ne? - 28 Ocak 2024
  • Memleketime hoş geldin Paşam! - 27 Aralık 2023
  • Ne Mutlu Türk Kadınıyım Diyene - 05 Aralık 2023
  • Hedef: Engelsiz Engelliler - 03 Aralık 2023
  • En kutsal mesleğin günü bugün öğretmenler günü - 24 Kasım 2023
    Köşe Yazarları
    Şevin Aksoy
    Şevin Aksoy
    Anne: Ruhun Kapısı
    Işın Sayın
    Işın Sayın
    Kilo aldıran taş
    Güzel İzmir!
    Aydın Özcan
    Güzel İzmir!
    Ebru Öztürk
    Ebru Öztürk
    Start-up olarak yola çıkış
    Cengizhan Kaya
    Cengizhan Kaya
    Prof. Dr. Birnur Yılmaz ile Sağlık ve Tıp Dünyasına Dair
    Feray Gövercin
    Feray Gövercin
    Bir Siyah Bir Beyaz
    Bayram Ruhunu 14 Mayıs'ta da yaşayacağız
    Ahmet Akın
    Bayram Ruhunu 14 Mayıs'ta da yaşayacağız
    Horoz Şekeri...        
    Babacan Pesenkurdu
    Horoz Şekeri...        
    Tecrübeyle Sabit
    Yeliz Pesenkurdu
    Tecrübeyle Sabit
    İlke Erol
    İlke Erol
    Depremin Gölgesinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü
    Murat Demircan
    Murat Demircan
    Yerel Basın Yaşasın Diyoruz, İzmir'den Deprem Bölgesine Kardeşlik Köprüsü Kuruyoruz
    Ece İçmez
    Ece İçmez
    Bizi Birlik Kurtaracak
    Kaybolmaya yüz tutmuş Nazar Boncuğu üretimi mesleğin, usta elleriyle yaşatılmaya çalışılıyor
    Aydeniz Çalık
    Kaybolmaya yüz tutmuş Nazar Boncuğu üretimi mesleğin, usta elleriyle yaşatılmaya çalışılıyor
    Efendiler yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz!
    Yıldırım Kaya
    Efendiler yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz!
    Hangi Kimliğimle Neden Buradayım?
    Uzm. Dr. Gökhan Gürel
    Hangi Kimliğimle Neden Buradayım?
    Kimse Soramıyor "S"eni
    Ali Türkmen
    Kimse Soramıyor "S"eni
    Çok Okunan Haberler
    Ege Ulaşım’dan 23 Nisan’a anlamlı kutlama
    Ege Ulaşım’dan 23 Nisan’a anlamlı kutlama
    Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Paskalya Bayramı mesajı
    Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Paskalya Bayramı mesajı
    RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'den İmamoğlu'na tepki!
    RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'den İmamoğlu'na tepki! "TRT'yi hedef...
    Ana Sayfa
    Röportajlar
    Gündem
    Genel
    Ekonomi
    Politika
    Dünya
    Yerel
    YAZARLAR
    Spor
    Kültür-Sanat
    Bilim ve Teknoloji
    Eğitim
    Asayiş
    Çevre
    Köşe Yazarları
    Üye Paneli
    Günün Haberleri
    Arşiv
    Gazete Arşivi
    Anketler
    Hava Durumu
    Gazete Manşetleri
    Nöbetci Eczaneler
    • Dünya
    • Ekonomi
    • Gündem
    • Kültür-Sanat
    • Magazin
    • Sağlık
    • Spor
    • Köşe Yazarları
    • Üye Paneli
    • Günün Haberleri
    • Arşiv
    • Gazete Arşivi
    • Anketler
    • Hava Durumu
    • Gazete Manşetleri
    • Nöbetci Eczaneler

    • Rss
    • Künye
    • İletişim
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri

    Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
    İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Egeningazetesi / Egenin gazetesi

    Yazılım: Tumeva Bilişim