Her yerde süt, laktoz kötü ilan edildi değil mi?...Haksızlığa gelemeyen laktoz isyanda… Çünkü çoğu insanın kendinde yaşayıp, laktoz intoleransı sandığı şey belki de probiyotik yetersizliğidir?... İnanın kuvvetle muhtemeldir. Çünkü: Sütteki laktozu bazı probiyotik türleri parçalar, sindirir ve siz; gaz, şişkinlik, halsizlik, uyku, rehavet, karın ağrısı gibi sorunları yaşamazsınız.
- Pastörize günlük süt kullanmanız gerekiyor. Bunun ömrü açıldıktan sonra 48 saattir, mayalayıp dolaba koyduktan sonra o yoğurdun ömrü de 48 saat…
- Çiğ süt kaynadı, altını kıstınız ve 2 dk daha kaynadı, altını kapattınız. Sonra da yoğurt mayaladınız. Raf ömrü, bozdolabında 48 saattir.
- Hazır yoğurt aldınız, ambalajında 2-3 hafta sonrası yazıyor. Aldanmayın. O son kullanma tarihi rafta kapağı kapalı şekilde durabileceği süredir. Açıldığı andan itibaren güvenlik süresi 48 saattir.
48 saatten sonra zaman sizin aleyhinize işlemeye başlar. İstenmeyen mikroorganizmalar ürer. Laktozu parçalayan probiyotik (faydalı) bakteriler azalmaya başlar. Adeta faydalı bakteriler bağırsakta kurdukları imparatorluğu, istenmeyen sindirim şikayetlerine yol açan mikroorganizmalara kaptırır, azınlıkta kalırlar.
Yani süt ve ürünlerinin raf ömrünü, saklama koşullarını iyi gözetirseniz, laktozu probiyotikleriniz sizin için sindirebilir. Sizin laktoz intoleransı sandığınız belki de laktobasil türü probiyotik eksikliğidir. Bu sorun geri dönüşlü bir sorundur.
- Bağırsak floranızı neler geliştirir?
- Neler bağırsak floranızı bozar?
- Durumu nasıl düzeltiriz?
- Hangi probiyotiklerden yararlanmalıyız?
- Diyetle tedavi aşamaları nelerdir?
Şeklindeki sorularınızın yanıtını diyetisyeninizden öğrenin ve size rehberlik etmesini talep edin. Sosyal ilişkilerinizdeki sorunların, olaylara verdiğiniz tepkilerin bile beslenmeyle ilişkisi vardır. Genetik sandığınız pek çok sağlık sorununun bile beslenmeyle ilişkisini ve yine diyetle tedavisini diyet uzmanlarınızdan öğrenebilirsiniz. Sağlıklı ve formda günler dilerim.