• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Röportajlar
  • Gündem
  • Genel
  • Ekonomi
  • Politika
  • Dünya
  • Yerel
  • YAZARLAR
  • Spor
  • Kültür-Sanat
  • Bilim ve Teknoloji Eğitim Asayiş Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Işın Sayın
  3. Dikkat! "Tüm tatlar kombinasyonu" bağımlılık yapar
Yayınlanma: 22 Kasım 2023 - 19:00
Güncelleme: 22 Kasım 2023 - 19:02

Dikkat! "Tüm tatlar kombinasyonu" bağımlılık yapar

22 Kasım 2023 - 19:00
Güncelleme: 22 Kasım 2023 - 19:02
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Işın Sayın
Işın Sayın
Dikkat! "Tüm tatlar kombinasyonu" bağımlılık yapar

Zamanın hızla geçtiği şu dönemde akreple yelkovana yetişebilmek için başımıza ne dertler aldık… Zamandan tasarruf edebilmek için sağlığı hiçe sayarak kolayca eriştiğimiz aşırı işlenmiş hazır gıdalar da neredeyse herkesin elinde… Fakat her 10 kişiden 1’inde ambalajlı gıda bağımlılığı mevcut.

 

Araştırmacı Yrd. Doç. Di Felice Antonio, “Doğal olan veya az işlem görmüş pek çok gıda, karbonhidratlardan “veya” yağlardan gelen enerji içerir. Fakat her ikisini birlikte içermez” fikrinden yola çıkarak 1 araştırma yapmış. Elma, somon balığı ve çikolatayı karşılaştırmış.Elmanın karbonhidrat/yağ oranı yaklaşık 1/0 yani karbonhidrattan zengindir, yağ içermez. Somonun yaklaşık 0/1'dir, yani yağdan zengindir, karbonhidrat içermez. Oysa işlenmiş gıda olan çikolatanın karbonhidrat/yağ oranı 1/1'dir. Bu oranın da; bir gıdanın bağımlılık yapma potansiyelini artırdığını, beyin üzerinde de farklı bir etkisi olduğunu düşünüyor. 

 

Bu araştırmaya şu sebeple katılmıyorum: Bağımlılık karbonhidrat yağ oranına göre beyne uyarı ile değil de; farklı bir yolla gelişir. Bağımlılığı geliştiren tuz, şeker, kakao, MSG (Mono Sodyum Glutamat) gibi yaygın kullanılan ilavelerdir. Bunların her biriyle ilgili alışık olduğumuz tüketim düzeyini ifade eden “eşik” kavramı mevcuttur. Tuz eşiği, şeker eşiği, kafein eşiği gibi… hazzı doğuran, bu ilavelerin birbiriyle kombinasyonlarıdır. Aksi halde sadece yağlı tuzsuz haşlanmış pirinç veya yağlı tuzsuz haşlanmış makarna da bağımlılık yapmalıydı.

Dil üzerinde “papilla” adlı tat tomurcukları tatlı, tuzlu, acı ve ekşi tatlaraduyarlıdır. İşlenmiş gıdalarda olup doğal gıdalarda olmayan, bağımlılık yapan nüans ise; işlenmiş gıdalarda tüm tatların birlikte kullanılmasıdır. Çok işlenmiş, tüm tatların birlikte içeriğe katıldığı ambalajlı gıdaların dile temasıyla birlikte: Tatlı, acı, ekşi, tuzlu tada duyarlı dil üzerindeki her bir tat tomurcuğu, eş zamanlı olarak uyarılır ve beyne çok güçlü bir mesaj gider: “Bu mükemmel bir lezzet, sakın durdurma!” Bu hiç doğal değildir. İşte esas bağımlılık yapan mekanizma ve etkenler bunlardır. Uygun bir isim buldum; “Tüm Tatlar Kombinasyonu”... Bu durum, fazla ticari ve doyumsuz gıda sektörünün en acımasız projesidir. 

Örneğin: Kakaolu, arası beyaz kremalı tatlı bisküvide tuzun ne işi var? Ya da cips denilen tuzlu aşırı işlenmiş gıdada şekerin ne işi olabilir? İçindekiler kısmına bakın: Tuz, MSG, glukoz, fruktoz şurubu, şeker, acı, ekşi tatların kaynaklarını bir arada göreceksiniz. Bu korkunç ve acımasız ürünlerin bazıları ileri gidip: Dilin şekli gibi eğimli olup dil üstünü tam saracak şekilde ve beyni tüm tatlarla eş zamanlı olarak uyaracak biçimde cipsleri tasarlamıştır. Bu gibi vurucu buluşlara ermekiçin tüketici araştırmalarına her yıl milyon dolarlar harcanmaktadır. 

Diğer bir bağımlılık mekanizması ise; insülin direncini tetikleyecek şekilde kimyaya sahip olmalarıdır. İnsülin direnci geliştiğinde; MSGisimli tuz, kanda glukoza dönüşen gıdalar ve şekerli gıdaları çok daha şiddetli biçimde arzularsınız. İnsulin çokça salgılanır. Kan glukozu bu sayede düşürülür. Tekrar şekerli gıda aş ermeleriniz başlar. Bu kısır döngüye girdiğinizde artık üreticinin avuçlarındasınız demektir. Yani bağımlılık yapan faktör yağ karbonhidrat oranı değil, “tüm tatlar kombinasyonudur.” Bunun en basit örneği de: “Tuzsuz yağlı pirinç pilavı mı, cips mi?” sorusunun cevabında saklıdır.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • Kilo aldıran taş - 02 Ağustos 2024
  • Karnınızı Dümdüz Yapan O Tarif - 10 Temmuz 2024
  • Kahvaltı Meselesi - 09 Mayıs 2024
  • 10 maddede uykusuzluğu tetikleyen beslenme hataları - 30 Mart 2024
  • Ağız kokusu ve Beslenme - 05 Mart 2024
  • 48 saat kuralını sevdiklerinizle paylaşın - 29 Şubat 2024
  • Kahve bağışıklığa iyi gelir diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz… - 12 Şubat 2024
  • Gece yerken de kilo verilir mi? - 06 Şubat 2024
  • Hastalıklar yediklerinizle ilişkilidir - 04 Şubat 2024
  • İnatçı Karın Yağları - 22 Kasım 2023
    Köşe Yazarları
    Şevin Aksoy
    Şevin Aksoy
    Anne: Ruhun Kapısı
    Işın Sayın
    Işın Sayın
    Kilo aldıran taş
    Güzel İzmir!
    Aydın Özcan
    Güzel İzmir!
    Ebru Öztürk
    Ebru Öztürk
    Start-up olarak yola çıkış
    Cengizhan Kaya
    Cengizhan Kaya
    Prof. Dr. Birnur Yılmaz ile Sağlık ve Tıp Dünyasına Dair
    Feray Gövercin
    Feray Gövercin
    Bir Siyah Bir Beyaz
    Bayram Ruhunu 14 Mayıs'ta da yaşayacağız
    Ahmet Akın
    Bayram Ruhunu 14 Mayıs'ta da yaşayacağız
    Horoz Şekeri...        
    Babacan Pesenkurdu
    Horoz Şekeri...        
    Tecrübeyle Sabit
    Yeliz Pesenkurdu
    Tecrübeyle Sabit
    İlke Erol
    İlke Erol
    Depremin Gölgesinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü
    Murat Demircan
    Murat Demircan
    Yerel Basın Yaşasın Diyoruz, İzmir'den Deprem Bölgesine Kardeşlik Köprüsü Kuruyoruz
    Ece İçmez
    Ece İçmez
    Bizi Birlik Kurtaracak
    Kaybolmaya yüz tutmuş Nazar Boncuğu üretimi mesleğin, usta elleriyle yaşatılmaya çalışılıyor
    Aydeniz Çalık
    Kaybolmaya yüz tutmuş Nazar Boncuğu üretimi mesleğin, usta elleriyle yaşatılmaya çalışılıyor
    Efendiler yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz!
    Yıldırım Kaya
    Efendiler yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz!
    Hangi Kimliğimle Neden Buradayım?
    Uzm. Dr. Gökhan Gürel
    Hangi Kimliğimle Neden Buradayım?
    Kimse Soramıyor "S"eni
    Ali Türkmen
    Kimse Soramıyor "S"eni
    Çok Okunan Haberler
    Ege Ulaşım’dan 23 Nisan’a anlamlı kutlama
    Ege Ulaşım’dan 23 Nisan’a anlamlı kutlama
    Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Paskalya Bayramı mesajı
    Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Paskalya Bayramı mesajı
    RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'den İmamoğlu'na tepki!
    RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'den İmamoğlu'na tepki! "TRT'yi hedef...
    Ana Sayfa
    Röportajlar
    Gündem
    Genel
    Ekonomi
    Politika
    Dünya
    Yerel
    YAZARLAR
    Spor
    Kültür-Sanat
    Bilim ve Teknoloji
    Eğitim
    Asayiş
    Çevre
    Köşe Yazarları
    Üye Paneli
    Günün Haberleri
    Arşiv
    Gazete Arşivi
    Anketler
    Hava Durumu
    Gazete Manşetleri
    Nöbetci Eczaneler
    • Dünya
    • Ekonomi
    • Gündem
    • Kültür-Sanat
    • Magazin
    • Sağlık
    • Spor
    • Köşe Yazarları
    • Üye Paneli
    • Günün Haberleri
    • Arşiv
    • Gazete Arşivi
    • Anketler
    • Hava Durumu
    • Gazete Manşetleri
    • Nöbetci Eczaneler

    • Rss
    • Künye
    • İletişim
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri

    Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
    İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Egeningazetesi / Egenin gazetesi

    Yazılım: Tumeva Bilişim