İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter COVID-19 salgını sonrası yaşanan süreç ve İKKB gündemi hakkında bilgi vererek Ege’nin gazetesi Haber Müdürü Ece İçmez’in sorularını yanıtladı.
İzmir Kadın Kuruluşları Birliği olarak Konak Belediyesi ile birlikte, Konak’ta kadınlara yönelik, online girişimcilik atölyeleri düzenlenmesini sağlayacak örnek bir işbirliğine imza attınız bundan bahseder misiniz?
- Evet Konak Belediyesi ile “Online Kadın Girişimciliği Atölyeleri” adı altında girişimci olmak isteyen kadınlarımız için bir e-okul açtık. eğitimler ve rol model çalışmaları ve başarı hikayelerini kapsayan projemiz 8 ay sürecek. E-okul programımız temel girişimcilik eğitimlerinin yanı sıra kadınların sosyal ve ekonomik alanlar başta olmak üzere, hayatın her alanında toplumu dönüştürüp geliştirecek büyük bir güce sahip olduğu inancına dayalı olarak dünyadaki değişimi kucaklayabilmeleri için akademisyen hocalarımız tarafından özenle hazırlandı. Covid döneminde evde oturan kadınlarımızı hem girişimciliğe hem de dijital dünyaya hazırlamak, harekete geçirebilmek adına diliyorum ki proje sona erdiğinde eko sisteme yeni girişimci kadınları dahil etmiş, hem sosyal hem de ekonomik yaşamda kadının gücünü biraz daha görünür kılmış oluruz. Bu vesile ile Konak Belediye Başkanımız Sayın Abdül Batur’a bize güçlerimizi birleştirme olanağı verdiği ve “Konak Kadınla Güçlü” mottosu ile Lider, çağdaş, demokratik, üretken, bilime ve uzmanlığa değer veren girişimci kadınların çoğalmasına destek olduğu için teşekkürlerimizi sunuyorum.Ayrıca projeye gönüllü destek veren tüm eğitimci hocalarımıza ve iş dünyasından arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.
İzmir Büyükşehir Belediyesi kadına şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda etkin rol üstlenebilmek için bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapma kararı almıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortak yürüttüğünüz proje var mı? Ya da yürütmeyi düşündüğünüz proje var mı?
-Büyükşehir Belediyemiz her zaman bizlere yanımızda olduğunu hissettiriyor. Bu çok değerli elbette. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’e teşekkür ediyoruz.
Geçtiğimiz Mart ayında Kadifekale’de Masal Evinin altına İKKB olarak biz de anneler için bir Unlu Mamuller Atölyesi açtık. Ardından Covid süreci başladı. Bu süreci atlattıktan sonra üst katta Masal evinde çocuklar oynarken aşağıdaki Unlu Mamuller Atölyesinde annelerle yol arkadaşlığımız devam edecek.
Geçen yıl “Kadına Şiddetle Mücadele Farkındalık Günü” etkinliğini Büyükşehir Belediyemizle birlikte gerçekleştirmiştik. Bu yıl da çok güzel bir hazırlık yapıyorduk. Fakat geçtiğimiz hafta Covid’in artması nedeni ile onu da maalesef iptal etmek durumunda kaldık. Süreç çok değişken ve ürkütücü boyutlarda. Plan yapmak mümkün olmuyor. Her şey normale dönmeye başladığında tabii ki yine birlikte işbirliğine dayalı projeler üretip gerçekleştireceğiz.
Güçlü Çocuklar, Güçlü Yarınlar Projesi devam ediyor mu?
-Evet bu projemizde İzmir Valiliği ile sürdürülebilir hale getirdiğimiz etkin bir proje idi. Geçtiğimiz yıl 2. Sini yapmak üzere organize olup, çalışmalarımıza başlamıştık ki Pandemi ortaya çıktı ve biliyorsunuz bu proje okullarda yaptığımız bir projeydi. Pandemi süreciyle birlikte evde kal süreci de başladı ve okullar kapandı. Bu yüzden maalesef Güçlü Çocuklar Güçlü Yarınlar projemizi de her şey yoluna girene kadar bekletiyoruz. Ben bu proje için de önceki İzmir Valimiz Sayın Erol Ayyıldız’a (çünkü kendisinin döneminde başlamış bir projeydi) ve İzmir Valiliği Sosyal İşler Etüd ve Proje Müdürlüğümüze teşekkürlerimi sunuyorum. Projenin devam etmesi için şu anki valimiz Sayın Yavuz Selim Köşger’in de destek olacağından emin olarak kendilerine geçmiş olsun dileklerimi gönderiyorum. Zor günlerden geçiyoruz, bizler İKKB dernekleri olarak hepimiz sahada olan kadınlarız ve bu süreç hepimizde negatif bir süreç yaratmaması adına . bu dönemi online projeler, etkinlikler ve toplantılarla aşmaya çalışıyoruz. Onun için yukarıda sözünü ettiğim Online Girişimcilik Atölyeler çok değerli bir proje. Bu dönemin en iyi yanı bizleri dijitale hazırlaması oldu. Şimdi de yine Konak Belediyesi ile başka bir online eğitime başlıyoruz. Online olarak katılım sağlanabilecek “Kripto Paralar Okulu” açıyoruz.
İzmir Kadın Kuruluşları Birliği üyesi toplam kaç STK kaç saha eğitim grubu kaç eğitimci bulunmakta?
-İzmir Kadın Kuruluşları Birliği üyesi 50 derneğimiz oldu. İKKB bu 50 dernekle birlikte içinde yetkinlik ve etki alanı olarak pek çok çeşitliliği barındırıyor. Çalıştığımız projlere göre uygun derneklerimizden çalışmalar üretiyoruz.Bu yıl ilk kez İKKB komisyonları kurduk ve Yürütme kurulunun yanı sıra bu komisyonlarla İKKB’yi yönetiyoruz. Takım ruhu ile birbirimizi motive ederek planlı ve programlı şekilde derneklerimizin tüzükler doğrultusunda her derneğimizin her üyesi eğitimci ve saha grubu olarak çalışabiliyor. Belirli bir sayı vermektense tüm derneklerimizin kendi vizyonları ile ilgili konularda tüm üyeleriyle birlikte harekete geçebildiklerini belirtmek istiyorum. Hepsi de alanlarında deneyimli ve yetkin kişiler ve hep birlikte kadın konusunda dünyayı değiştirmeye çalışıyoruz.
Yerel yönetimlerden istediğiniz desteği görebiliyor musunuz?
-Evet . İzmir’de biz çok şanslıyız. Bunu Anadoluya gittiğimizde daha iyi görüyor ve anlıyoruz. Bizim İzmir’deki STK ve Yerel Yönetimler arasındaki işbirliği ve dayanışma ruhu başka hiçbir şehirde bu kadar güçlü değil. Şu ana kadar yapmak istediğimiz projeler için kapısını çalıp geri döndüğümüz hiçbir belediyemiz olmadı. Ama elbette bunda İzmir’deki STK’ların gücünü ve etkisini de unutmamak lazım. Bir destek istemeye giderken heybemiz dolu gidiyoruz. Ayrıca biz destek istemek yerine birlikte düşünmeyi ve planlamayı daha doğru buluyoruz. Belediyelerimizin ilgili birimleri de bizlere değer veriyor. Hepsi de aynı zamanda birer gönüllü gibi işe ruhunu ve emeğini katıyor. Belediye başkanlarımız da böyle ekipleri olduğu için bence çok şanslılar…
İş dünyasında kadınların daha fazla etken olabilmesi için neler yapılabilir?
-Uzun yıllardır iş dünyasının içinde ve önceki dönemimde İzmir İş Kadınları Dernek başkanı olarak görev yapan biri olarak bu çok uzun uzun anlatabileceğim bir konu.
Önce farkındalık diyorum. Nüfusun yarısı diğer yarısının potansiyelini tam olarak kullandığında neler olabileceğini, dünyanın ekonomik ve sosyal anlamda nasıl değişebileceğini anlamalı ve görmeli. Bunu göstermeye çalışıyoruz bizler de zaten. Düşünebiliyor musunuz ? Ekosisteme kadının gücünü tam olarak dahil ettiğimizde 2030 yılında dünya ekonomisi bir ABD ve Çin ekonomilerinin toplamı kadar büyüyecek. Yani bu, daha adil, ekonomik olarak daha refah ve daha barış dolu bir dünya demek. BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri bunu destekliyor. Bu hedeflerin 5. Maddesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği. Zaten dünyada bunu sağladığımızda diğer hedefler de gerçekleşecek.
Sadece farkındalık mı ? Hayır tabii ki daha yapılacak pek çok şey var. Kadının sadece çalışması yetmez. Karar mekanizmalarında olması gerekir. Bunun için şirketler kadın çalışanlarını eğitmeli, kadın çalışana yatırım yapmalı. Çünkü kadının farklı yetkinlikleri var. Çünkü kadın karar mekanizmasında olduğunda başarı daha da artıyor. Öncelikle büyük şirketlerin bu konuda önder olması lazım.
Kadınların eğitime, finansa, networke daha kolay ulaşması lazım. Bunun için herkese büyük iş düşüyor. Devlet, üniversiteler, iş dünyası, STK’lar, odalar … Tüm kurum ve kuruluşların bir arada bu iş için çalışması şart.
Çocuk, ev işleri, evdeki yaşlı, engelli bakımı vb.. işlerin kadının işi olarak görülmemesi gerekir. Erkeklerin kendilerini bu konuda yeniden gözden geçirmesi ve empati ile yaklaşmasının yanı sıra bu sorunun ortadan kalkması için devletin ve özel sektörün kreş sorununa çözüm üretmesi de çok önemli.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği henüz ilk okulda çocuklara ders olarak müfredata koyularak anlatılmalı. Bütün bu sorunlarımızı anlatabileceğimiz ve çözüm önerilerimizi birlikte değerlendirebileceğimiz bir kadın bakanlığı kurulması en başta istediğimiz bir konu.
Kadınların da kendilerine daha çok güvenmesi lazım. Kendi yollarını çizmek için cesaretli olmaları lazım.
Sadece aile içinde değil, iş dünyasında, medyada, sağlıkta, eğitimde… kadına şiddetin durması için, kadının özgürlüğünü güvence altına alan İstanbul sözleşmesi değil kaldırılmak, tüm maddeleri ile her açıdan uygulanması lazım. Bu vesile ile 25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Farkındalık gününde her alanda kadına şiddet son bulana kadar İzmir Kadın Kuruluşları Birliği olarak çalışmalarımızı sürdüreceğimizi ve isteklerimizden vazgeçmeyeceğimizi bildirmek istiyorum.
Kadına toplumsal eşitlik kazandırmak için söylem ve eylemde birlik sağlayan en güçlü platformlardan birisiniz. Hatta geçtiğimiz günlerde meme kanserine farkındalık yaratmak amacıyla yönetim kurulu üyelerinizle videolar paylaştınız. Farkındalık yaratmak amacıyla bu projeleriniz devam edecek mi?
-Evet edecek. Sadece sağlık konusunda değil her konuda farkındalık çok önemli. Ondan önce de İstanbul Sözleşmesi Kaldırılamaz diyerek bir sosyal medya çalışması yürütmüştük. Bizim çalışmalarımıza tüm kanaat önderi dostlarımız da katılıyor. Belediye başkanlarımız eşleriyle birlikte katıldılar. Milletvekilleri, iş insanları, yerel medyamız, stk başkanlarımız, hepsi de destek oldular. Çünkü doğru işler yaptığımızı biliyorlar. Hepsine gönülden teşekkür ediyoruz. Erkekler ve kadınlar olarak değiştirmek için önce farkında olmalıyız. Pandemi döneminde yine sosyal medya üzerinden daha sonra ise birebir fiziksel olarak farkındalık çalışmalarımız devam edecektir.
Türkiye ekonomisi sizce ne durumda?
-Ekonomik alanda zaten zor bir süreç yaşarken Pandemi ile birlikte her şey daha da zorlaştı. Türlü felaketlerle karşılaşıyoruz ve en önemli gündemimiz yine ekonomi. Yüksek enflasyon, yüksek işsizlik rakamları, özellikle genç ve kadın işsizliği. Döviz ve altın zaten önlenemeyen bir şekilde almış başını gitmiş durumda. Üretim neredeyse durmuş halde. Ülkemizdeki işletmelerin çok büyük bir bölümünün KOBİ olduğunu düşünürsek, küçük esnaf can çekişiyor. Günlük giderlerini bile karşılayamıyor. Pandemi dolayısıyla küçük krediler veriliyor bir kısmına ama onun da ödemesi gelince yine esnaf çaresiz kalıyor. Herkes tedirgin. Evine nasıl ekmek götüreceğini düşünüyor. Kimse bir gün sonrasını bilemiyor. Böyle bir psikoloji ile kimse mutlu değil. Türkiye’nin yeniden nefes alabilmesi için çok ciddi radikal bir reçeteye ihtiyacı var diye düşünüyorum.
İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) Yönetim Kurulu başkanı iken görev süresi bitince İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı oldunuz, görevde olmak istemeniz, Kadınlara bir şekilde destek olabilmek için yeni görevler edinmeniz, başka kadınlara da umut oluyor. Sizin gibi güçlü kadınlar görmek, utanç verici haberlerin duyulduğu bu günlerde biz kadınlar için ilham verici. Kadınların hayatın her alanında söz sahibi olabilmesi adına Huriye Serter olarak neler söylemek istersiniz?
-Benim bir gelecek hayalim var. Kadınların diğer bir cins olarak ayırt edilmeden bütün insanların eşit olarak yaşadığını görmek istiyorum. Sadece kadınlar değil aslında ayrımcılığa uğrayan tüm kesimler için eşitlik istiyorum. Bunu tek başıma yapamayacağımı biliyorum. Onun için örgütlü bir hareketin içinde kendimi daha motive olmuş ve güçlü hissediyorum. Şunu belirtmek istiyorum ki ne yaparsak yapalım erkekler ve kadınlar olarak bu işi birlikte başaracağız. Tek kanatla uçulmayacağını herkes bilmeli ve görmeli. Bu yüzden kimseyi ötekileştirmeden eşitlik kavramına hepimiz sahip çıkmalıyız. Yaptığım iş belki denizde bir damla. Ama ben böyle huzurluyum.
Röportaj için çok teşekkür ederim.
-Ben çok teşekkür ederim. 25 Kasım gibi çok önemsediğimiz Kadına Şiddetle Mücadele Farkındalık Gününde bana bu fırsatı verdiğiniz için.
Huriye Serter Kimdir?
9 Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü mezunu
Serter Büro Mobilya ve Adı Proje İnşaat Şirketi ortağı ve yöneticisi
Evli, 3 çocuk annesi
Görev aldığı organizasyonlar
2002 - 2004 Milli Eğitim Vakfı Spor Kulübü Genel Sekreteri
2009…. TEMA vakfı gönüllüsü
2009… İZİKAD üyesi
2010 - 2016 Dokuz Eylül Üniversitesi Aile Araştırmaları Merkezi Danışma Kurulu Üyesi
2011 - 2016 Ege Inner Wheel Derneği üyesi
2010 – 2011 Güzelbahçe Rotary Kulübü Başkanı
2012-13 UR 2440. Rotary Bölge Federasyon Başkan Yardımcısı
2013 - 2014 UR 2440. Rotary Toplum Liderleri Geliyor
Başkanı
2014 - 2017 UR 2440. Rotary Bölge Üyelik Komite Bşk
2016 - 2020 İZİKAD (İzmir İş Kadınları Derneği)Yönetim Kurulu Başkanı
2016… Atlas Eğitim ve Sağlık Vakfı gönüllüsü
2017…. Tobb İzmir Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi
2018…. Barış Çocuk Senfoni Orkestrası Derneği Üyesi
2018…. BASİFED (Batı Anadolu Sanayici İş Adamları Federasyonu) Yönetim Kurulu Üyesi
2018…. Demokrasi Üniversitesi Kadın Merkezi Danışma Kurulu Üyesi
2019… İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Yürütme Kurulu Başkanı
2019-2020 Rotary 2440.Bölge Federasyonu Kurumsal İletişim Koordinatörü
2020… Efes Bilim Sanat Derneği üyesi