Türk ordusunun Yunan kuvvetlerine karşı başlattığı Büyük Taarruz, 14 Ağustos 1922 tarihinde Türk ordusunun yürüyüşe geçmesiyle başladı. 26 Ağustos gecesi saat 04.30'da tanzim ateşi ile başlayan harekâtta 15 günde 450 kilometre mesafe yol katedildi.
Mustafa Kemal Atatürk 30 Ağustos Zaferi için "Hiç şüphe etmemelidir ki yeni Türk Devleti'nin, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin temelleri burada atıldı. Ebedî hayatı burada taçlandırıldı. Bu sahada akan Türk kanları, bu semada uçuşan şehit ruhları, devlet ve Cumhuriyetimizin ebedî muhafızlarıdır" demiştir.
Ölüm kalım savaşında kim bilir neler yaşandı ama bildiklerimiz arasında beni en çok etkileyen ‘’30 dakika içinde burayı alırız’’ diyen Albay Reşat Bey’in canına kıymasıydı.
Başkomutan’a ‘’30 dakika içinde burayı düşürürüz’’ diye söz verip ve başaramayan Albay Reşat Bey, onuruna yediremeyerek beylik silahı ile canına kıymıştı. Oysa iki dakika sonra Çiğiltepe Yunan’dan alınmıştı.
1919 yıllarında İzmir’de ise İşgalde Yunan’a ilk kurşunu sıkan Gazeteci Hasan Tahsin şehit olmuştu. Türk ordusu 9 Eylül 1922 sabahı İzmir'e girdi ve Gazeteci Hasan Tahsin’in ruhu şad edildi.
10 Eylül 1922’de Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın İzmir’e girmesiyle Hükümet konağına gelişinde ayaklarına, Yunan bayrağı serilmişti. Neden olduğunu sordu;
Yunan Kralı Konstantin’in 1921 yılında İzmir’e geldiğinde köşke girerken yere serilen Türk Bayrağını çiğneyerek içeri girdiğini belirttiler.
Mustafa Kemal Atatürk “Bayrak bir ulusun onurudur, kaldırın. Ben aynı hatayı tekrarlamam” dedi. Mustafa Kemal Atatürk’ün yerinde başkası olsaydı belki o bayrağa saygı duymak yerine ayaklarıyla ezecek ya da belki de ateşe verin diyecekti.
Türk ordusunun ve Türk Milletinin başındaki büyük liderin kendine yakışan onurlu hareketini yaparak. Bayrağı yerden kaldırttı.
Zafer’in ve Kurtuluş’un 100’ncü yılında, İzmir Büyükşehir Belediyesi kentin kurtuluşunun 100'üncü yıl dönümünde Kocatepe'den başlayıp İzmir'de sonlanacak Zafer ve Anma Yürüyüşü düzenledi. 9 Eylül’de bitecek yürüyüş sonrası İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında İzmir’in kurtuluşu coşkuyla kutlanacak.
Bu arada İzmir Marşı Büyük Taarruz’dan 1 yıl sonra yazılmıştır. Yani önümüzdeki sene de İzmir Marşı’nın 100’ncü yılını kutlayacağız.
Şimdi ise Kurtuluş’un 100’ncü yılında daha da bir coşkuyla ‘’Yaşa Mustafa Kemal Paşa Yaşa…’’